Начальниця Макарівської податкової зустрілась з представником місцевої влади щоб роз’яснити деякі питання оподаткування

image
19 Вересня 2023, 14:53
Поділитися:

Начальниця Макарівської ДПІ ГУ ДПС у Київській області Лілія Джига провела зустріч з начальником відділу економічного розвитку та управління комунальним майном Макарівської селищної ради Миколою Левковським. Обговорили питання щодо застосування фізичними особами – підприємцями РРО/ПРРО та нарахування громадянам мінімального податкового зобов’язання.

Про це повідомляє інформаційне гентство “MKV”.

Лілія Джига особливу увагу звернула на основні положення Закону України від 30.06.2023 № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», якими передбачено обов’язок сплати єдиного податку, фінансову відповідальність за порушення застосування РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках, а також часткову відміну мораторію на певні види перевірок, які можуть здійснювати контролюючі органи.

Зокрема, з 1 серпня дозволені перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. Але є звільнення від фінансової відповідальності за порушення з РРО на прифронтових територіях (окрім торгівлі підакцизними товарами).

Що таке мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ)?

Сума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж МПЗ. В основі нового механізму — коефіцієнт від нормативної грошової оцінки (НГО) власних або використовуваних сільгоспземель. Розрахована сума податку й буде МПЗ.

До бюджету аграрії перерахують не всю суму МПЗ, а зменшену на сплачені податки, збори, платежі та витрати на оренду земельних ділянок. Тож для платника можливі два сценарії: МПЗ > сума всіх сплачених податків. До бюджету треба сплатити позитивну різницю; МПЗ < сума всіх сплачених податків. Сплачувати додаткове навантаження не потрібно

Лілія Джига відмітила, що МПЗ визначається контролюючим органом за податковою адресою фізичної особи по всім земельним ділянкам незалежно від місця їх розташування за 2022 рік у 2023 році. Якщо фізична особа передала в оренду (суборенду) земельну ділянку, то МПЗ визначається безпосередньо орендарями, користувачами таких земельних ділянок. Базою нарахування МПЗ є нормативно грошова оцінка земельної ділянки. 

Раніше ІА “MKV” повідомляло, що Верховна Рада ухвалила закон про повернення довоєнної системи податків з 1 серпня, який передбачає скасування 2% податку для ФОПів та повернення 5%.

Підписуйтеся на Telegram-канал MKV — джерело актуальних новин Макарівської громади й Київщини!



Джерело