На зустрічі з Людмилою Набок філологи занурились в історію та архітектуру Переяслава

image
4 Березня 2019, 16:18
Поділитися:

На зустрічі з Людмилою Набок філологи занурились в історію та архітектуру Переяслава
Автор Visnik, Опубліковано: Березень 4th, 2019

27 лютого 2019 року студенти першого курсу групи У-11 філологічного факультету разом з кандидатом історичних наук, викладачем Анастасією Володимирівною Ставицькою відвідали зустріч із  Людмилою Миколаївною Набок, присвяченій презентації книги «Православні храми Переяславщини», де науковець розповіла про архітектуру Переяслава, зокрема про Вознесенський монастир.

Людмила Миколаївна Набок закінчила історичний факультет Київського державного університету імені Т.Г. Шевченка. З 1977 року працює в Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» старшим науковим співробітником. Автор і співавтор 32 наукових праць, переважно з історії архітектури та містобудування Переяслава та музеєзнавства. Має понад 50 статей краєзнавчої тематики у різних періодичних виданнях України.

Під час зустрічі дослідниця архітектури Переяслава показала плани забудови міста, починаючи з 1700 року, розповіла про назви вулиць, але більш детальну увагу звернула саме на Вознесенський собор. Вона зазначила: «Вознесенський ансамбль – візитівка Переяслава-Хмельницького!». Завдяки письменниці і краєзнавиці студенти нашої групи дізналися, що храм збудований з ініціативи Івана Мазепи. Перший камінь у будівництво собору було закладено в 1695 році, а закінчення будівництва датується 1700 роком. Людмила Миколаївна, розповіла дуже цікавий факт, який до цього не знали студенти. Вона сказала, що храм «носить» форму зірки, яка має 8 кутів і саме стільки кутів було у Віфлеємської зірки, яка привела трьох мудреців до маленького Ісуса Христа. Саме тому науковець називає храм «зіркоподібним» і говорить: «Все покладено в архітектуру, її лише потрібно читати як книжечку!».

Ми вдячні Людмилі Миколаївні за цікаву та пізнавальну зустріч, і зичимо їй натхнення, висловлюючи сподівання, найближчим часом, знову «доторкнутися» до її роботи і дізнатися щось нове про архітектуру нашого міста.

Поліна Борисова, студентка І курсу філологічного факультету

Джерело: Вісник Переяславщини