На тому ж місці: водоверть у Десні вбила ще одного хлопчика

image
16 Червня 2019, 19:37
Поділитися:

Лише 7 днів тому «Трибуна» писала про загибель у Десні 14-літнього жителя с. Рожни. Через тиждень на тому ж місці вир забрав життя 9-річного мешканця смт Велика Димерка Романа Половка.

Як розповів журналістам «Трибуни» провідний інспектор Броварського районного відділу із запобігання надзвичайним ситуаціям РУ ГУ ДСНС України у Київській області Віталій Мойшевич, чергова трагедія на Десні сталася 15 червня близько години дня. Ситуація фактично ідентична тій, яка трапилася 8 червня.

Так, родина з Великої Димерки з двома дітьми приїхала відпочивати на річку в с. Рожни. Як розповів інспектор, батько з двома синами 9-ти та 11 років, а також ще один чоловік із сином переходили  піщану косу до острівця, що посеред Десни. Хлопчики один за одним «провалилися» у яму, яка знаходиться впритул до коси ліворуч. За словами Віталія Мойшевича, в майже 4-метровій  ямі – вир, який і затягнув дітей. Чоловіки встигли врятувати лише двох хлопчиків, молодшого Романа забрала Десна.

На пошуки дитини рятувальники залучили водолазів. Через годину водолази знайшли тіло хлопчика неподалік «чорної ями», яка і затягнула дітей.

“Чорна яма”, де загинуло двоє хлопчиків

15 червня п’ять груп рятівників Броварського РУ ГУ ДСНС України у Київській області, представники відділів НС Броварської міськради та РДА, відділу національної поліції, органів місцевого самоврядування, рятувально-пошуковий човен 5-ДПРЗ м. Бровари провели рейдові перевірки місць стихійного відпочинку поблизу водойм розташованих у Броварах та Броварському районі. Як повідомляють рятувальники, особливу увагу приділили стихійним місцям із великим скупченням відпочиваючих та місцям відпочинку, де останні роки були випадки загибелі на воді.


Перевіряючі відпрацювали понад 25 місць стихійного відпочинку, проінструктували щодо дотримання  правил безпечної поведінки на водоймах 280 громадян, з яких 183 дитини, розповсюдили 497 листівок на тему безпечного поводження на воді. За словами Віталія Мойшевича, трагедія трапилася через годину після рейду.

За словами інспектора, наступного після трагедії дня, 16 червня, рятувальники огородили вир та встановили табличку з попередженням, що там знаходиться яма. Попри те, що неподалік  і раніше було розміщено попередження про заборону купання, люди на нього не зважають, повідомив Віталій Мойшевич.

У своєму відеозверненні до мешканців Броварів та району Віталій Мойшевич наголошує: під час відпочинку з дітьми на водоймі батьки повинні відкласти свої мобільні телефони і бути особливо уважними.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій інформує, що з початку червня на водоймах країни загинуло 132 людини. З них 21 – діти.

Увага! Перед тим, як зайти у воду в незнайомому місці, переконайтеся, що попереду немає сильної течії або коловороту. Зазвичай такі явища можна легко виявити візуально.

Як діяти, коли потрапили у коловорот

Коли людина опиняється у вирі, перше, що з нею відбувається, це паніка. Рятувальники радять: панікувати не можна. Величезних розмірів воронки, в які може затягнути, велика рідкість – такі трапляються тільки у відкритих океанах. А маленькі коловороти, які хоч і здатні затягнути під воду, це короткочасне явище: через кілька секунд витягне назад. Та якщо запанікуєте, наковтається води і витратите багато сили, які дуже потрібні. Якщо відчуваєте, що затягує по колу – не пливіть проти течії, гребіть у  напрямку обертання води, при цьому намагаючись методично плисти в бік від центру воронки.

Якщо почало затягувати у центр воронки і ви розумієте, що не впорається, зробіть глибокий вдих і пірнайте. Перебуваючи під водою, шукайте, де вода не йде по колу, а виносить на поверхню і в сторону. Ця течія, як правило, завжди є у вирі на певній глибині, тому ваше завдання – скористатися таким висхідним потоком.

Якщо перебуваєте на порівняно невеликій глибині, то, потрапивши у воронку, будьте гранично зібрані. Дно в подібних місцях зазвичай всіяне корчами і камінням, якими легко травмуватися, вибираючись із виру. Якщо відчуваєте, що закручений потік несе на корчі чи стовбури дерева, намагайтеся виставити вперед ноги і згрупуватися, щоб не вдаритися об перешкоду головою або іншими життєво важливими органами.

Вир «лійкою»,  як правило, різко починається і різко закінчується, тож набравши в легені побільше повітря, багато шансів, що спливе навіть не витративши сил на подолання течії.

Рятувальники радять дотримуватися головного правила: у будь-якій ситуації зберігати зібраність, холоднокровність і самовладання.

Фото – надані Віталієм Мойшевичем та із сайту 5 ДПРЗ м. Бровари та Броварське районне управління ГУ ДСНС України в Київській області

Джерело: Трибуна Бровари