На території Національного музею архітектури і побуту України презентували фотопроєкт, присвячений бортництву

image
16 Жовтня 2020, 14:26
Поділитися:

Фотовиставка «Борть. Життя. Полісся» унікальна тим, що  на ній вперше в Україні в одному місці було зібрано фото та документи з низки українських архівів та знімки, зроблені під час науково-дослідницьких експедицій до місць сучасного побутування бортництва Київської, Рівненської та Житомирської областей.

Виставка стала одним з  найяскравіших фрагментів Національного проєкту «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі», ініційованого Вишгородським історико-культурним заповідником, який реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

На фотовиставці поєднано експозиційно-фондові та архівні матеріали різних часів з існуючими у наш час осередками традиції у межах теми бортництва українського Полісся.

Фотопроєкт «Борть. Життя. Полісся» реалізується у співпраці з державню архівною службою України, з Центральним державним архівом вищих органів влади України, з Центральним державним архівом кіно- і фонодокументів імені Пшеничного, Державним архівом Київської області за підтримки Державних архівів Рівненської і Житомирської областей.

Куратор Національного проєкту, директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко зазначила: «На світлинах зображено унікальні артефакти – від минувшини до сьогодення. Вперше в Україні ці фотоматеріали презентовано в широкому форматі. Цей проєкт є вдалим симбіозом міжсекторального, музейно-архівного співробітництва. Завдяки співпраці з нашими архівами вдалося дослідити еволюцію бортництва, зібрати максимальну кількість фотоматеріалів про бортництво і бджільництво в Україні. Фінальним акордом Національного проєкту є створення віртуального музею бортництва з віртуальними філіями, до якого також увійдуть оцифровані матеріали, представлені на цій фотовиставці. Нашими партнерами стала низка музейних закладів України – окрім Вишгородського історико-культурного заповідника, це Національний музей архітектури і побуту України, Національний історико-архітектурний заповідник «Переяслав», Рівненський краєзнавчий музей, Олевський краєзнавчий музей, Сарненський історико-етнографічний музей, і музей «Українське село», які містять експозиції бортництва».

ДОВІДКА. Ініціатор Національного проєкту «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі» – Вишгородський історико-культурний заповідник.

Співорганізатори проєкту: Вишгородська міська рада, Управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації, Сарненський історико-етнографічний музей,Олевський краєзнавчий музей.

За підтримки: Київської обласної державної адміністрації, Житомирської обласної державної адміністрації, Рівненської обласної державної адміністрації.

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.



Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація