На території дитячої лікарні зріжуть 56 дерев. Навіщо та чи варто? | Трибуна

image
5 Серпня 2020, 20:11
Поділитися:

Рішення видалити на території дитячої лікарні 56 дерев різних порід схвалив виконком на своєму засіданні 4 серпня. Ці дерева ростуть на території об’єкту будівництва – центру «Дитяча лікарня», де мають провести капітальний ремонт та благоустрій, тож вони заважають.

Верби, осокори, ясени, сосни, акації, осики, та найбільше – понад десяток тополь мають видалити задля проведення  капітального ремонту  та благоустрою території центру «Дитяча лікарня».

Понад 30 років тому на території дитячої лікарні був величезний сад. Нині про нього ніщо не нагадує. Хіба що височезні та розлогі дерева, частина з яких залишилася під час будівництва медичного закладу, яке завершилося 29 років тому – у 1991 році. За десятиліття дерева настільки розрослися, що деякі своїм корінням «підняли» землю та зруйнували асфальтне покриття.

Окрім того, є небезпека, що під час значного вітру можуть відірватися та впасти гілки прямо на голову маленьким пацієнтам та їхнім батькам, або ж негода повалить самі багаторічні дерева, частина з яких дуплясті, криві або сухі.

Облагородити територію дитячої лікарні планується не вперше. Так, на Громадському бюджеті-2019 розглядався проєкт «Підтримка та розвиток зовнішньої території центру «Дитяча лікарня» ББКЛ». Однак його не підтримали, хоча автор проєкту Олег Покляцький і переконував членів засідання в  нагальності питання, позаяк благоустрій території лікарні відбувався досить давно і наразі не відповідає «ніяким нормам».

Громадський бюджет-2019: броварчани голосуватимуть за 9 проєктів, 5 із яких стосуються шкіл

Тоді нагальними проблемами виступаючий назвав стан під’їзних шляхів, тротуарних доріжок та необхідність техніки – трактора, тому початкові підрахунки склали понад 2 млн грн. Однак проєкт переглянули, залишили  найнеобхідніші роботи та адаптували вартість до вимог Громадського бюджету. Тож проєкт «Підтримка та розвиток зовнішньої території центру «Дитяча лікарня» ББКЛ», зокрема, облаштування покриттів тротуарних доріжок, фігурних елементів мощення території центру, «заважив» 783 179 грн, враховуючи і виготовлення проєктної документації.

На даний час дерева, які підпадають під видалення, обглянула комісія з обстеження зелених насаджень. Як повідомив головний спеціаліст із питань екології Броварської міськради Юрій Жимайлов, якщо б навіть всі дерева були в задовільному стані, видалити їх довелося, адже це передбачає проєкт капітального ремонту, за який проголосували депутати.

Згідно з даними електронної системи публічних закупівель ProZorro, в березні 2020 р. із ТОВ «Інжіндустрія» укладено договір на проєктування території лікарні за 149 990,78 грн.

14 липня на території дитячої лікарні відбулася виїзна робоча нарада, де керівництво управління БЖКГІТ, відділу охорони здоров’я, ББКЛ, центру «Дитяча лікарня» разом із проєктантом розглянули та обговорили передпроєктні пропозиції з реконструкції території лікарні.

Як вказано в повідомленні, поєктом передбачається асфальтування під’їзних шляхів, облаштування тротуарних пішохідних доріжок, благоустрій та озеленення території. Також підтримано ідею створення невеликої прогулянкової зони для маленьких пацієнтів лікарні, де дітлахи разом із батьками зможуть, із дозволу лікарів, провести час на свіжому повітрі. Також під час наради озвучено про початок виготовлення проєкту капремонту та благоустрою території лікарні.

Однак поки що невідомо, скільки  коштуватимуть усі роботи.

Наразі всі дерева, які мають видалити, помічено.

Фото – авторки

Читайте також:

Центр «Дитяча лікарня»: про завершені і поточні ремонти та плани. Відео

Центр «Дитяча лікарня» поповнився портативним цифровим рентгенапаратом. Відео

Щоб швидше одужували: пацієнтів центру «Дитяча лікарня» відвідали студенти, психолог та посіпаки

Центр «Дитяча лікарня»: сучасний ремонт та брак кадрів – ФОТО

Броварська дитяча лікарня перейшла на автономний підігрів води: прогнозують економію в 5 разів

Перегляди публікації:
1

Джерело: Трибуна – Бровари