На сайті Президента з’явилася петиція, в якій відстоюється право Ірпеня стати центром району

image
9 Липня 2020, 14:55
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

На сайті Президента України зареєстрована петиція щодо перегляду внесеного Кабміном на розгляд парламенту проєкту Постанови під №3650 «Про утворення та ліквідацію районів», який передбачає створення району з центром у Бучі. Про це повідомив на своїй сторінці в соцмережі в. о. Ірпінського міського голови Андрій Літвинов.

«На офіційному сайті Президента України з‘явилася ініціатива, яка стосується нашого рідного міста та тисяч інших громад з усієї країни, які змушені боротися з відвертим свавіллям представників центральної влади. Всіх тих, кого всупереч обіцяним критеріям, нормам та подекуди навіть елементарним принципам логіки намагаються “об’єднати” в новостворені райони, забуваючи при цьому про думку сотень, якщо не мільйонів наших громадян», — зазначив в. о. мера.

Він закликав ірпінців і всіх громадян України підтримати цю петицію.

«Звертаюсь до кожного жителя нашого міста з проханням віддати свій голос за петицію “Щодо перегляду проєкту Постанови Кабінету Міністрів під №3650 “Про утворення та ліквідацію районів”. Ми повинні відстояти законне право Ірпеня стати адміністративним центром новоствореного району! Також звертаюсь до представників усіх українських громад: підтримайте цю ініціативу! Разом ми зможемо змусити владу рахуватись із думкою народу!» — наголосив Андрій Літвинов.

У тексті петиції йдеться, зокрема, про необхідність переглянути плани щодо утворення Бучанського району та про доцільність зробити районним центром Ірпінь.

«З метою проведення комплексної реформи децентралізації, яка відповідатиме інтересам територіальних громад та дозволить ефективно розвивати місцеве самоврядування в Україні, необхідно переглянути існуючий розподіл районів у частині утворення Бучанського району в Київській області (з адміністративним центром у місті Буча). Виходячи з інфраструктурної, соціальної та економічної складової, доцільно зробити центром визначеного району місто Ірпінь, що підтримує абсолютна більшість громад, які будуть включені до нового адміністративно-територіального району — у відповідності до критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня, що затверджені Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України», — відзначається в петиції.

Нагадаємо, наприкінці травня ц. р. Київська облдержадміністрація несподівано й без обговорення змінила свої пропозиції щодо реформування адміністративно-територіального устрою області, запропонувавши утворити Бучанський район замість Ірпінського, як планувалося раніше. У зв’язку з цим голови низки місцевих рад Приірпіння й нинішнього Києво-Святошинського району у відкритому листі до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та народного депутата від 95-го округу Олександра Горобця закликали не допустити «кулуарного» створення району з центром у Бучі.

10 червня представники громад Київщини з цією ж вимогою пікетували Кабінет Міністрів. На переконання учасників акції, просування ініціативи про надання Бучі статусу райцентру відбувалося непрозоро, всупереч урядовій Методиці формування нових районів та без урахування думки більшості громад, яких це безпосередньо стосується.

Проте 12 червня уряд затвердив проєкт Постанови про районування областей, який передбачає утворення Бучанського району, та вніс його на розгляд Верховної Ради. Попри численні звернення керівників органів місцевого самоврядування та низки народних депутатів України, парламентський комітет із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування залишив у проєкті Постанови положення про утворення району з центром у Бучі.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!



Джерело: ITV