На Подолі вночі знесли 200-річний будинок

image
10 Серпня 2023, 11:14
Поділитися:

10 серпня 2023 г. 11:04

На вулиці Ярославській в ніч на 10 серпня забудовник зніс 200-річну садибу, яка була зразком київської житлової деревʼяної забудови ХІХ ст.

Про це, як стало відомо KВ, повідомила депутатка Київради Ксенія Семенова.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“На Ярославській зносять двохсотрічний будинок. Там де дозволу ДОКС немає, а благоустрій анулював картку порушення благоустрою”, – йдеться у повідомленні Семенової.

Згідно з документами, на місці садиби хочуть звести клубний дім за замовленням Сергія Боярчукова з юридичної компанії “Алєксєєв, Боярчуков та партнери” (спеціалізація на питаннях банкрутства та реструктуризації заборгованості, корпоративного управління, судового та арбітражного вирішення спорів).

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Раніше ЗМІ писали, що наприкінці липня історичний будинок оточили будівельним парканом. 1 серпня у звʼязку з розголосом інспектори “Київблагоустрою” внесли припис забудовнику, вимагаючи демонтувати будівельний паркан упродовж трьох днів. У приписібуло вказано, що власник паркану, тобто відповідальний за роботи, невідомий.

Активіст Дмитро Перовповідомив, що будинок на Ярославській 13,Б —це садиба, яка є зразком першої забудови Подолу після великої пожежі 1811 року. Садиба датується орієнтовно першою половиною ХІХ ст.

Будівлю побудували на камʼяному цоколі через часті повені на Подолі, вона є унікальним зразком київської житлової деревʼяної забудови. З 1882 року садиба належала міщанину Харичкову, з 1898 року — сімʼї Єфросинії Кравченко.

Раніше KВ повідомляла, щоДержавне бюро розслідувань (ДБР) відкрило кримінальне провадження щодо приватизації нежитлового будинку по вул. Богдана Хмельницького, 34Б,Б’, який міський голова Віталій Кличко фактично “віджав” у громади на користь фірми свого брата Володимира ТОВ “Віт-Плюс”. За цей час правоохоронці відкрили ще декілька справ щодо махінацій навколо даної будівлі, але хоча б якихось результатів розслідуваннядосі немає.

У жовтні 2013 році Київрада всупереч наявності інвестиційного договору без конкурсупередалазазначену будівлюв оренду ТОВ “Альтернатива”для розміщення в ній бібліотеки та музею (орендна ставка – 2%, строк оренди – 2 роки 364 дні).

За даними аналітичної системи Youcontrol,ТОВ “Альтернатива”входить вгрупу компаній “Алексєєв, Боярчуков та партнери”, а кінцевим бенефіціаром значиться Сергій Боярчуков. Раніше співвласником “Алексєєв, Боярчуков і партнери” був народний депутат Верховної РадиСергій Алексєєв(партія “Європейська Солідарність”). Відомо, щоСергій Алексєєв– хороший друг братів Кличків: з 2011 року ідо сих пірє президентомГО “Офіційний фан-клуб братів Кличків”, у 2014 році був обраний до Верховної Ради 8-го скликання за партійним списком блока Петра Порошенко (депутатская группа “Удар”), також у цьому році був обраний головою Кіровоградської обласної організації партії “УДАР”.

Читайте:Підозрюваний у шахрайстві нардеп від “Європейської солідарності” Алєксєєв вийшов з-під варти під заставу

Як писалаKВ, на вул. Волоська, 5 (Старий Поділ) 3 серпня ввечері загорівся будинок – історична пам’ятка 1833 року. Це дуже схоже на підпал, який вже третій з за останні 5 років. Підозри суспільства спрямовані в бік столичної будівельної мафії.

Читайте:У Києві горіла архітектурна пам’ятка першої половини XIX століття (фото)

Фото: Ксенія Семенова

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона