На Переяславщині відбулися лижні перегони, присвячені борцям за волю України

image
31 Січня 2019, 17:48
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Січень 31st, 2019

Дій активно! Живи позитивно!

26 січня в селі Циблі Переяслав-Хмельницького району відбулися лижні перегони “Під фортецею”. Назва акції вказує на давньоруське фортифікаційне городище, яке, за свідченнями археологів, існувало тут у 12 столітті. До цієї пам’ятки і намагаються привернути увагу організатори – учасники громадської ініціативи “Корінь нації”.

Стартує Роман Батрак

– Літописних згадок про городище немає, назва до наших днів не збереглася. Пам’ятка має топонімічну назву Циблі-Узвіз. Об’єкт цікавий і вартий уваги не лише істориків, а й туристів, – зазначив голова ГІ «Корінь нації» Микола Богатир. – Взагалі ця місцина унікальна. З Дніпровської тераси відкривається панорама затоплених сіл Переяславщини, де поет Тарас Шевченко написав свої найкращі твори, видно залишки церкви Іллі Пророка, козацький хрест. Цю локацію треба включити до патріотичних туристичних маршрутів України.

Микола Богатир розповів про ще одну важливу місію спортивно-просвітницької акції – вшанування героїв національно-визвольної боротьби 1917-1920 років.

22 січня українці відзначають річницю підписання Акту злуки УНР і ЗУНР, 29 січня вшановують Героїв Крут, а на початку лютого – Героїв Трубежа. Про подвиг козаків Переяславського полку, які вступили у бій з більшовиками біля Трубежа (поблизу села Коржі Баришівського району), почали говорити лише в останні роки. Цим всім подіям ми й присвятили лижні перегони. Бо маємо пам’ятати борців за волю України, – наголосив він.

Микола Богатир розповів учасникам акції про героїв визвольного руху, зокрема, і місцевих: уродженця села Дем’янці Петра Дремлюгу, який був учасником бою під Крутами, Петра Самутіна, сотника армії УНР, який народився в Ташані. Це, за його словами, і було головною подією заходу.

У лижних перегонах взяли участь жителі міста й району

Власне лижні перегони відбулися в два етапи: гонка вільним стилем на дистанції 2,2 км (два кола) для молодших і 1,1 км (одне коло) для учасників старшого віку та спринт на дистанції 215 метрів для всіх охочих.

Попередньо лижну трасу і зону для парковки розчистив трактор, якого надала сільська рада Цибель.

Участь у змаганнях взяли лижники-любителі з Переяслава, Лецьок, Дем’янець і Вовчкова.

Найкращі результати в гонці вільним стилем показали (у своїх вікових групах) Микола Богатир, Анатолій Дима, Микола Прокопчук і Василь Онопрієнко. У спринті найшвидшими були (у своїх вікових групах) Микола Богатир, Анатолій Дима й Ігор Яковенко. Абсолютним переможцем в обох видах змагань став Микола Богатир. Два кола вільним стилем він подолав за 9 хв. 40 сек., а спринтерську дистанцію – за 39,18 с.

Призерів нагородили медалями й грамотами. Найстаршому учаснику перегонів Віталію Ткачуку (71 рік) і наймолодшому глядачеві 8-річному Святославу Сальнікову організатори подарували футболки.

Поки тривали змагання, глядачі зігрівалися чаєм із термосів біля діжки з вогнем. Усі охочі могли ознайомитися з виставкою затоплених сіл Канівського водосховища, яку організувала ГО «Старий Дніпро».

Спортивно-просвітницька акція відбулася за підтримки СК «Ветеран», Переяслав-Хмельницької РДА, Циблівської сільської ради.

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.

Юлія Строчинська

Фото Дмитра Шинкаря

 

Джерело: Вісник Переяславщини