На Оболоні одна людина втілює одразу п’ять проектів з благоустрою

image
31 Липня 2020, 20:48
Поділитися:

В Оболонському районі в цьому році активно реалізовуються п’ять проектів Громадського бюджету від одного автора. «Вечірній Київ» дізнався, що це за проекти і який досвід їх ініціатора буде корисний для містян, які прагнуть втілити власні ідеї та докласти зусиль для змін на краще в рідному Києві.

-Я вже чотири роки беру участь проекті «Громадський бюджет» для того, щоби крок за кроком змінити ситуацію з благоустроєм та комфортом у мікрорайоні, в якому проживаю, – говорить Дмитро Рубан. – Наразі це єдиний мікрорайон в Оболонському районі, де немає парків, а тільки пішохідні міжбудинкові зони й великі прибудинкові території, які також можна перетворити на сучасні комфортні сквери.

На фото: Дмитро Рубан

Завдяки міській програмі «Громадський бюджет» на трьох локаціях по вулицях Озерній та Героїв Дніпра вдалося такі території перетворити у впорядковані сквери, а ще на двох локаціях – створити ігрові зони для малечі з сучасними майданчиками розваг.

На Оболоні, через її піщані грунти, без поливу дуже важко виростити дерева, кущі, доглядати за газонами. Тому я основну увагу приділив саме побудові системи поливу зелених зон, де вже зробив поступово в минулі три роки благоустрій та озеленення за допомогою «Громадського бюджету». Адже до того всі насадження доводилося поливати вручну. Тому, окрім основних атрибутів скверу – мощених доріжок, лавочок, дерев, клумб запускаємо зараз і систему автономного поливу.

Я, як автор, прагнутиму й надалі системно працювати над поліпшенням громадського середовища на Оболоні. Наприклад, на наступний рік, щоби завершити створення великої прогулянкової зони вздовж вулиці Озерної, спробую втілити ініційований мешканцями сусідніх будинків, проект мощення фігурною плиткою пішохідного тротуару. Таким чином, ми матимемо тут нову зону відпочинку.

-Багато киян – учасників «Громадського бюджету» – намагаються втілити всі свої задуми одразу, склавши один великий проект, який потребує великих вкладень коштів і великої кількості підписів від містян, що підтримають ці новації, – пояснює Дмитро Рубан. – Я тепер добре розумію, що під такі ініціативи важко отримати підтримку значної кількості мешканців столиці, які зайдуть в електронну систему, авторизуються й успішно проголосують за твій проект. Є проблема залучення киян до електронного голосування тому, що значна кількість людей, яка проживає у таких мікрорайонах, як наш, не зовсім добре орієнтується у  інформаційних технологіях, не розуміє, чи надійно захищені їх персональні дані. А ми, автори проектів, чотири роки тому повірили в місту, повірили в те, що персональні дані тих людей, які голосуватимуть, будуть надійно захищені. І коли ми агітуємо за зміни, ми також несемо відповідальність зперед людьми, за кошти, яке виділить місто, за те, аби все було зроблено якісно і надійно. Бо ми тут живемо.

-Чи важко нині збирати підписи за втілення ідей?

-Важко, бо кількість авторів «Громадського бюджету» збільшується. Але, маючи вже досвід, я розумію, скільки голосів зможу зібрати під конкретну ініціативу, які потреби мають мешканці того чи іншого кварталу, що їм більше до душі, і скільки це може реально коштувати. Тому й роблю проекти поетапно.

В Оболонській райдержадміністрації готові допомагати учасникам «Громадського бюджету». Про це сказав голова району Кирило Фесик.

-Район допомагатиме надати статус скверу тим локаціям, де автори вже втілили свої ідеї, де вже видно, що це не просто прибудинкова територія, а опоряджена, й підпадає за благоустроєм під цей статус, – говорить Кирило Фесик. – Потім КП УЗН Оболонського району зможе прийняти їх на баланс і відповідно доглядати, озеленювати за всіма правилами.

На фото: Кирило Фесик

В нинішньому році в районі дуже велика динаміка впровадження проектів «Громадського бюджету», зараз реалізуються десятки ініціатив. Оболонці стали значно активнішими у поданні пропозицій та їх підтримці. Нині ми подивилися п’ять місць, які по суті стали зеленими оазами та місцями дитячих розваг серед щільної житлової забудови. Тобто район стає комфортнішим для проживання людей силами тих таки небайдужих людей та за допомогою бюджету міста через «Громадський бюджет».   

Фото Бориса КОРПУСЕНКА, відео Марії ЛИСЕНКО “Вечірній Київ”

 

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ