На новому кладовищі в Броварах офіційно з’явиться два сектори для почесних поховань. Чи дозволені там підхоронення? | Трибуна

image
16 Серпня 2023, 19:38
Поділитися:

До журналістів «Трибуни» звернулися занепокоєні рідні загиблих воїнів АТО: на алеї Слави, що на новому кладовищі, біля могили померлого військового з’явились насипані горбики землі. Як з’ясувалось, їх зробили рідні померлого, у такий спосіб «забронювавши» землю під захоронення і для себе. У одній із вайбер- груп рідні загиблих АТОвців навіть зробили опитування: чи варто дозволяти таке робити на алеї Слави? Переважна більшість – проти. Але ж остаточне слово мають сказати  в КП «Броварська ритуальна служба», які наразі і займаються захороненнями загиблих Захисників. А також вирішення таких питань – у зоні відповідальності місцевого самоврядування. Що ж кажуть комунальники і чиновники?

Директор КП «Броварська ритуальна служба» Олександр Мурга запевнив, що захоронень рідних загиблих на алеї Слави не було і не буде. Це було прописано ще в документі за 2010 рік «Про затвердження Положення про проведення почесних  поховань померлих/ загиблих осіб у місті Бровари». Проте на той час на новому кладовищі облаштували лише один сектор – для  поховання осіб, які мають заслуги перед містом/країною, почесних громадян.

Коли ж почалося АТО, місто вирішило виділити і облаштувати на кладовищі другий сектор – для загиблих/ померлих Захисників у АТО.  Але змін у Положення так і не внесли. А в 2022 році почалося повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Відтак на найближчий виконком виноситиметься із змінами проєкт рішення «Про затвердження Положення про проведення почесних поховань померлих/ загиблих осіб на території Броварської міської територіальної громади».

Згідно з внесеними змінами в Положення, на території Броварів, Требухова і Княжичів відводиться два сектори для поховання:  «для почесного поховання» та  «почесного поховання «Алея Слави».

У секторі «для почесного поховання», що при вході на кладовище – праворуч вздовж огорожі, продовжуватимуть хоронити членів громади, які внесли особливий вклад у розвиток країни, громади і мають особисті заслуги перед Батьківщиною або громадою. А саме, передбачені в ст.14 Закону України «Про поховання та похоронну справу» – про безоплатне поховання.

У секторі для поховання «Алея Слави» продовжуватимуть хоронити загиблих/ померлих учасників бойових дій, які приймали участь у відсічі військової агресії російської федерації з 2014 року.

Поховання осіб, захоронених в обох секторах для почесного поховання, здійснюється коштом громади.

У Положенні залишається пункт, що «підпоховання померлих членів родини до існуючої могили на секторах кладовища «для почесних поховань» – не допускається».

Нині це Положення перебуває на вичитуванні в заступників міського голови і має розглядатися та затверджуватися на виконкомі. Відтак це Положення має врегулювати ситуацію з похованнями до закінчення війни.

У червні поточного року КП «Броварська ритуальна служба» завершило закупівлю послуги з благоустрою частини сектора для поховання учасників бойових дій на території міського кладовища на вул. О. Онікієнка, 136. Із бюджету громади на укладення тротуарної плитки -ФЕМ, встановлення флагштоків, асфальтування дороги виділено 3 млн 038 тис. грн. Роботи на всій ділянці, а це близько пів гектара, підрядник ТОВ «Українські аграрно- будівельні технології»  має завершити до 15 вересня поточного року.

Нагадаємо, загиблих захисників у російсько-української війни хоронять на новому кладовищі ліворуч по ходу головної алеї. Перше захоронення воїна АТО – 26-річного Дмитра Янченка –  відбулося у лютому 2015 року.

У лютому 2017 році на алеї Слави було поховано 5 загиблих у зоні АТО Захисників. Нині ж на алеї біля могил загиблих земляків у російсько-українській війні встановлено понад сотню флагштоків.

Читайте також

Загинув Юрій Таран – командир підрозділу 72-ї бригади ім. Чорних Запорожців, що обороняв Броварщину
«Росія від нас не відчепиться, треба бути готовим захищати країну»: Броварська громада попрощалася із загиблим Героєм Олексієм Кузьком
У боях із рашистами загинув мешканець Мокреця Сергій Суховій
У бою з ворогом загинув мешканець Броварів Володимир Гавриш
На Сході України загинув мешканець Зазимської громади Роман Панько
Захищаючи Україну, загинув журналіст із Броварів Олександр Савоченко
Без батька залишилося троє дітей: загинув Олександр Терещенко з Богданівки
Загинув Роман Давиденко – воїн АТО з Шевченкового

Джерело: Трибуна – Бровари