На навчання в Ірпінь приїхали пів сотні суддів з мотоспорту (відео) — ITV

image
16 Жовтня 2023, 17:01
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Понад пів сотні суддів мотоциклетного спорту з різних регіонів України сіли за парти. В Ірпені, на базі Податкового університету, Федерація мотоспорту України організувала для них дводенний семінар.

Віктор Стегура, голова Колегії суддів Федерації мотоспорту України:

«Сьогодні ми тут зібрали чотири напрямки суддів — це мотоциклетний крос. Це ендуро, хард ендуро і спідвей. Це такі напрямки у мотоциклетному спорті, які проводяться, і нам потрібно для цього проведення мати спеціальних суддів, щоб вони були кваліфіковані і мали можливість проводити ці змагання.

За словами голови колегії суддів, зараз  мотоспорт найбільше потребує маршалів. Це молоді судді, які постійно працюють на трасах. І 80 відсотків успішного проведення змагань залежить саме від них. Адже, серед іншого, маршали відповідають за безпеку проїзду спортсменів на трасі. А головна мова цих суддів – жести прапорами. І маршали повинні володіти нею бездоганно.

Георгій Зорін, маршал дистанції:

«Жовтий прапор чи падіння пілота, наприклад. Маршал не має права підходити до пілота. Але в деяких моментах можуть змінюватися правила самого регламенту. Відточування майстерності задля того, щоб уникнути казусних ситуацій, і працювати на сто відсотків на дистанції».

На семінар приїхали і новачки, які хотіли б навчитися працювати у мотоциклетному спорті, і судді, які бажають підвищити свою кваліфікацію, скласти екзамен на першу категорію чи на присвоєння національної категорії. Оксана Голубенко — головний секретар змагань. У спортивному суддівстві вже понад 20 років. Каже: попри такий великий досвід, вчитися треба постійно.

Оксана Голубенко, головний секретар змагань:

«Ми рухаємося. Це ж спорт. Спорт теж змінюється, тому змінюються періодично правила. Наші представники Федерації їздять на міжнародні семінари і там так само є якісь новинки, які потім вони до нас доносять».

Генеральний секретар Федерації мотоспорту України, багаторазовий чемпіон України, призер чемпіонатів Європи, суддя-наглядач міжнародної мотоциклетної Федерації Олександр Пащинський зазначає, що бути суддею не просто. Вимоги до таких фахівців надзвичайно високі.  І судити, наприклад, чемпіонати національного рівня може лише суддя з національною категорією.

Олександр Пащинський, генеральний секретар Федерації мотоциклетного спорту України, депутат Ірпінської міськради:

«На рівень чемпіонатів України однозначно Колегія суддів і голова колегії суддів призначає головного суддю змагань національної категорії. Це така людина яка не один раз була суддею і він чітко має розуміти які правила змагань, регламент, які небезпечні. На любі змагання українського рівня призначаються судді тільки з національною категорією».

Отримані на семінарі знання судді закріплювали практикою на мототрасі  СТК «Сона». Саме у ці дні, 14-15 жовтня, на Приірпінні відбувся заключний етап змагання Кубку України з мотокросу в особистій та командній першості 2023 року. У ньому взяли участь більше 120 спортсменів з усієї України. Перемогу у командній першості здобула команда СТК «Сона» .



Джерело: ITV