На місці старовинного будинку на Володимирській хочуть звести висотку, – активіст

image
19 Червня 2023, 16:44
Поділитися:

19 червня 2023 г. 16:26

Активісти кажуть, що старовинний будинок на вулиці Володимирській, 21/20, з балкона якого історик Михайло Грушевський міг оголосити Акт Злуки в XX столітті, хочуть знести заради зведення офісної 10-поверхівки з підземним паркінгом.

Про цеKВ довідалась з публікації “Журналу великого міста”, що посилається на слова активіста-киянина Дмитра Перова.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Історичну будівлю позбавили охоронного статусу у 2011 році, незважаючи на те, що будинок розташований у буферній охоронній зоні пам’ятки ЮНЕСКО й належить до комплексу пам’яток національного значення “Софія Київська”, – йдеться в публікації.

Дмитро Перов поділився візуалізаціями 10-поверхівки, яку хочуть звести на місці історичного будинку.

Як зазначає Перов, автентичну споруду можливо повторно внести до Переліку пам’яток міста Києва наказом Департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Для цього він планує подати інформаційний запит до Мінкульту, щоб отримати документ, на підставі чого будинок не внесли до Державного реєстру. Потім, відповідно до викладених зауважень Мінкульту, необхідно доопрацювати облікову документацію, яка зберігається в Департаменті охорони культури спадщини КМДА.

Будинок, що виходить на Софійську площу, збудований у 1870 році. Упродовж багатьох років у ньому містився невеликий готель, а на першому поверсі був ресторан.

Читайте: КМДА готує документи, щоб будинок на вулиці Володимирській отримав статус пам`ятки архітектури

“Журнал великого міста” нагадує передісторію нинішньої справи, що у 2008 році Київрада передала земельну ділянку будівлі в оренду на 5 років ТОВ “Курдонер” для реконструкції, будівництва, експлуатації та обслуговування готельно-офісного комплексу. Договір оренди не укладали.

У 2010 році Департамент містобудування та архітектури надав згаданому ТОВ містобудівні умови й обмеження забудови земельної ділянки для проєктування, реконструкції, будівництва готельно-офісного комплексу з вбудовано-прибудованими приміщенням громадського, торговельного призначення, з підземним та надземним паркінгами, для облаштування в’їзду до паркінгів та зеленої зони рекреаційного призначення, загального користування.

У 2011-му компанія отримала погодження від ЮНЕСКО. 22 жовтня 2012 року Київська прокуратура наклала на неї арешт, а у 2015-му Київрада ввела мораторій на будівництво в буферній зоні Софії Київської.

З 2017 року реконструкцію будинку проводили. Того ж року оприлюднили новий проєкт будівлі. Згідно з ним споруду повістю знищують. Замість неї зводять 10-поверхівку з трирівневим підземним паркінгом.

Читайте: У Департаменті культурної спадщини КМДА вважають, що МКІП не поспішає захистити від знесення “Будинок з комахами”

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона