На місці бородянського «шанхаю» буде сучасний ринок (відео)

image
5 Квітня 2021, 19:38
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Діри над головами, поламаний шифер і ганчір’я замість покрівлі, а торговельні ряди – як у повоєнні часи. Між рядами в дощову погоду можна поплавати, а в сонячну – покалічитись на розбитому асфальті. У кращому випадку – позагрібати взуттям бруд і розвіяти пилюку. Так нині виглядає центральний ринок у селищі Бородянка на Київщині. Місцеві ще називають його «шанхаєм».

Аркадій, торгує на ринку:
«Є покупці, які принципово не ходять ринок. Вони так і говорять: ми принципово не ходимо на ринок, тому що в цьому бардаку неможливо поміряти».

Олена, торгує на ринку:
«Тому що дощ, вітер, сонце, пилюка, бруд».

Світлана Миколаївна, мешканка Бородянки:
«
Я дуже хочу, щоб у нас у Бородянці – в прекрасній Бородянцібув хороший достойний ринок. Щоб люди могли прийти, поміряти в задоволення. Щоб не було оце страшне: куди не зайдеш – пацюки, миші. Кому таке треба?»

Ринок на цьому місці існує більше 30 років. Протягом цього часу його жодного разу не оновлювали. Нарешті за реконструкцію взявся місцевий підприємець, директор торговельного центру «Бородянка» Роман Дяченко.

Роман Дяченко, директор ТЦ «Бородянка»:   
«Для того, щоб підприємці на момент реконструкції не залишалися вдома (оскільки кожному потрібно годувати свої сім’ї), ми розробили проєкт, і в нас у проєкті – дві черги будівництва».

Роман хоче зробити тут ринок на зразок Бучанського. Ось такий привабливий сучасний ринковий комплекс готують для своїх мешканців у сусідній громаді – в Бучі.

Наталія, торгує на ринку:
«Я вважаю, що це має побудуватися, щоб ми могли на цивілізованому ринку стояти».

Весь ринок займає 27 соток. 10 із них – у комунальній власності. 17 – під Товариством «Бородянка». Дяченко розробив проєкт оновлення саме цієї території і вже розпочав першу чергу будівництва. Проте такими змінами задоволені не всі. Частина тих, хто тут торгує, налякані, що замість ринку з’явиться багатоповерхівка.

Олександр Маринич, активіст, безробітний:
«У результаті тут підприємці залишаться без роботи. Будуть побудовані будівлі і, як зараз прийнято, на першому поверсі буде 10–15 капітальних павільйончиків для своїх осіб».

Роман Дяченко:
«Це маніпуляції певних осіб. Є підтверджуючі документи, що тут буде саме ринок, і саме для торгівлі підприємців, які знаходяться на території цього ринку».

Роман показує проєкти й документи з відповідними підписами й печатками. Затверджені на реконструкцію ринку й містобудівні умови. Каже, якщо зараз на території торговельного центру «Бородянка» – близько 25 торгових місць, то після реконструкції їхня кількість збільшиться вдвічі.

Роман Дяченко:
«Спочатку ми забезпечимо місцями людей, які знаходяться  на території ТОВ ТЦ “Бородянка“. Також є бажаючі з іншої території ринку, які теж хочуть перейти до нас. І якщо залишаться місця, то тоді вже хто захоче з підприємців Бородянки зайти, також зможуть зайти».

А для бабусь, які торгують на тротуарі домашньою продукцією, в центрі ринку облаштують цивілізований відкритий майданчик, як це зробили в Ірпені.  

Люди на мініринку по вул. Антонова в Ірпені (відео з архіву):
«Дуже красиво. Гарно зробили, спасибі їм».
«Набагато краще, ніж було».
«Була провінція. А зараз культурно, як у Європі».

У Бородянці, за словами Романа Дяченка, в продавців залишиться вибір: кому не сподобається працювати на оновленій території, зможуть торгувати на комунальній частині ринку. А на час реконструкції ринок не закриватимуть – її проводитимуть почергово, змінюючи локації. Усі роботи планують завершити через пів року.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!



Джерело: ITV