На Масницю у Стовп’яги з’їхалися артисти чи не з усієї Переяславщини 

image
11 Березня 2019, 18:07
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Березень 11th, 2019

У суботу, 9 березня, громада Дівичківської об’єднаної територіальної громади (Переяслав-Хмельницький р-н.) дружно провела зиму та яскраво відзначила Масницю. Гуляння під назвою “І вареник сміється, коли пісня ллється!” проведене працівниками відділу культури РДА відбулися на подвір’ї будинку культури Стовп’яг, де було облаштовано тематичні фотозони.

З вітаннями-побажаннями до присутніх звернувся голова Дівичківської ОТГ Тимофій Девко. За традицією останнього дня Масниці, він попросив пробачення у своїх земляків за будь-які образи, завдані впродовж року, та в свою чергу сказав “прощаю” їм.

Привітав проводами зими стовп’яжців та їхніх гостей і перший заступник голови РДА Андрій Коркач. У своєму виступі він зазначив, що громада Дівичківської сільради вміє не тільки гарно та завзято працювати, а й дружно та весело відпочивати.

Варто відзначити, що цьогоріч участь у концерті з традиційними для Масниці номерами (його ведучими були працівники РБК Ірика Музика  та Віталій  Біденко) взяло чимало творчих колективів Переяславщини. Так бурхливими оплесками глядацька публіка зустрічала на імпровізованій сцені такі гурти, як “Чорнобривці” із Гланишева, “Строківчанка” зі Строкови, “Вербиченька” з Ковалина, “Дівичанка” з Дівичок, “Берегиня” з Виповзок, “Дівчата з Левади” зі Студеників, “Ясен світ” з Улянівки, “Дівчата” з РБК, “Реверанс” із Великої Каратулі, солістку Стовп’язького БК  Юлію Сауткіну, а також акторів народного театру РБК  Інну Олійник, Любов Рубан, Андрія Мисюру, Євгенія Кота, Аліну Слюсар.

Зустріли ж Весну стовп’яжці та їхні гості спаленням опудала, яке символізувало зиму.

Не обійшлося на святі і без традиційного змагання – лазання на стовп по призи та інших конкурсів. Для малечі були організовані розваги з професійними аніматорами.

Начальник відділу культури Дівичківської ОТГ Софія Курилко для дітей та молоді провела майстер-клас із приготування вареників.

– Я оце ліплю вареники вперше у своєму житті. Ось навчуся і вдома їх буду готувати, – сказала 6-річна переяславка Ніка Снітка, яка приїхала у Стовп’яги до своєї бабусі Галі.

У ході свята працювала виїзна торгівля, де можна було купити все для святкового застілля. У кількох торговельних наметах проводилися безпрограшні лотереї. Так за 15 грн можна було виграти щось із гастрономічної й кондитерської продукції та солодкі й алкогольні напої.

Місцевий житель Петро Сомхішвілі (грузин за національністю) частував усіх охочих грузинською першою стравою чанахі, яку приготував тут-же на відкритому вогні. Пригощали тут ще й капусняком, юшкою із сома, гречаною кашею із свинячими реберцями, варениками з різною начинкою та млинцями із підчеревиною. А ось за сто грамів шашлику треба було викласти 40 грн. Їх смажив на кованому добротному мангалі 45-річний стовп’яжець Андрій Каметов. Хтось смакував цими наїдками за столами, а хтось – сидячи на тюках із сіна, яких також було багато біля клубу.

Завершилася Масляна у Стовп’ягах святковою дискотекою.

Олена МАТВІЄНКО

Джерело: Вісник Переяславщини