На Київщині вже відновлено 187 закладів освіти – брифінг КОВА (ВІДЕО)

image
19 Серпня 2023, 13:38
Поділитися:

У Київській області вже відновлено повністю або частково 187 об’єктів системи освіти. Загалом внаслідок активних бойових дій у регіоні було пошкоджено та зруйновано 232. Їх відбудова почалася відразу після деокупації. Про це повідомила під час брифінгу заступниця голови Київської ОДА Жанна Осипенко.

Вона розповіла, що в зоні бойових дій або під окупацією в області перебувало 136 шкіл та 175 дитячих садків. Це 5-та частина всіх закладів освіти Київщини. До повномасштабного вторгнення в них навчалися понад 52 тис. учнів та майже 15 тис. вихованців дитсадків.

Крім окупованих територій, заклади освіти ще в 10 громадах області зазнали руйнувань внаслідок ракетних ударів.

«Рішень щодо закриття чи ліквідації закладів освіти, які функціонують на деокупованих територіях, не приймали. Мережу закладів освіти було збережено. Ми будемо їх відновлювати, оскільки вони всі потрібні для наших дітей», – зауважила Жанна Осипенко.

Після деокупації ще травні 2022 року був повністю відновлений освітній процес. В окремих громадах його навіть проводили в очній формі. Загалом упродовж 2022/2023 навчального року заклади освіти працювали за різними формами навчання: очною – це заклади, які були відновлені, змішаною та дистанційною там, де були значні руйнування і вони потребували капітального ремонту. Також були організовані підвезення учнів до інших закладів освіти, як наприклад: діти з Богданівського закладу відвідували уроки в приміщенні Великодимерського ліцею.

«Необхідно зазначити, що у нас є чітке бачення, як будуть відновлюватися всі без винятку заклади освіти. Проведено величезну роботу: виготовлено проектно-кошторисну документацію, є рішення держави про виділення коштів, найближчим часом розпочнуться будівельні роботи в тих закладах, де їх іще не почали. Для відбудови зруйнованих та ремонту пошкоджених закладів освіти залучаються кошти державного, обласного, місцевого бюджетів, а також кошти міжнародних донорів», – зазначила заступниця голови КОДА.

Зокрема, в рамках Програми відновлення України спільно з Європейським інвестиційним  банком на Київщині за рахунок субвенції буде відновлено 11 закладів освіти, які потребують серйозних капітальних ремонтів. Це заклади в Баришівській, Великодимерській, Гостомельській, Макарівській та Калитянській громадах.

За цією ж Програмою виконають будівництво, капітальні ремонти та реконструкції ще 17 закладів в Бучанській, Білогородській, Гатненській, Вишневій, Дмитрівській та Боярській громадах. Будуть як відремонтовані опорні заклади освіти, так і побудовані нові.

За кошти, виділені фондом ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації проти України, виконають роботи на інших 15 об’єктах системи освіти.

Окрім цього, відбудова закладів освіти відбувається за фінансової підтримки міжнародних партнерів. Так, завершується відновлення дитячого садка «Радість» («Рута») в Ірпені та Бородянського академічного ліцею № 1 за кошти, надані Литовською Республікою. На завершальних етапах ремонтні роботи в ліцеї № 3 міста Ірпінь. Цей проєкт реалізують за фінансування ЮНІСЕФ. Активно тривають капітальні ремонти в Загальцівському ліцеї за фінансової підтримки Угорської екуменічної служби допомоги в Україні.

До 1 вересня будуть завершені роботи в Бучанському ліцеї № 3. Цей заклад найбільше постраждав у місті. Відновлювальні роботи там виконують за кошти місцевого бюджету, бізнесу та міжнародних партнерів.

Ведуться роботи і в Макарівській громаді, а саме: в Андріївськії гімназії та Ситняківському ліцеї.

«Діти є найбільшим пріоритетом у діяльності Київської обласної адміністрації. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб всі діти без винятку мали гарні умови для здобуття освіти, починаючи від дитячого садка і до здобуття професії, та могли відвідувати сучасні заклади із сучасним простором», –  наголосила Жанна Осипенко.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація