На Київщині відтепер доступна соляна кімната

image
25 Травня 2019, 09:24
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Травень 25th, 2019

Популярна нині галотерапія (лікування сіллю) відтепер доступна в Борисполі. У приміщенні Альянсу (вул. Героїв Небесної сотні, 8А), біля колишньої дитячої поліклініки відкрилася соляна кімната. «Вісті» поспілкувалися з підприємцем Вікторією Щепкіною, яка є ініціатором її створення.

Вікторія Щепкіна народилася та мешкає у Борисполі. Після закінчення Київського торгівельно-економічного університету працювала менеджером із продажів. Має двох дітей, 6 і 13 років. Саме вони, а точніше, часті їхні проблеми із захворюванням дихальних шляхів, привели Вікторію до зацікавленості альтернативами медикаментозному лікуванню.

Так жінка і довідалася про лікування сіллю. Спочатку їздили до санаторію в Закарпаття, потім відвідували соляну кімнату у Києві. Каже, курс солетерапії дав позитивні результати.
Тому власну справу вирішила пов’язати із оздоровленням. До такого рішення Вікторія змінила вид діяльності, закінчила курси та стала тренером з фітнесу у спортклубі. І таки створила свій маленький «соляний» стартап, що став першим у Борисполі і корисним для міста.

Вікторія розповідає, що стати підприємцем — непросто. Її родина понад рік шукала кошти та приміщення у Борисполі, яке б відповідало вимогам для створення соляної кімнати. «Роботи із монтажу першої в Борисполі соляної кімнати виконувала фірма «Соліком», яка має всі ліцензії та дозволи на цей вид діяльності, — запевняє співрозмовниця. — Радує, що кімната вже користується попитом, і напрямок цього бізнесу — оздоровчий».

«Вісті» побували у бориспільській соляній кімнаті. Виробник наголошує, що вона відтворює мікроклімат Солотвинських печер, бо зроблена із тамтешньої солі. «Стіни обкладені необробленими глибами солі Солотвинського родовища загальним об’ємом майже 11 тис. кг. Кімната має спеціальне покриття, яке допомагає підтримувати показники вологості та температури: встановлено вентиляційну систему реверсної дії та генератор іонів солі, він насичує повітря частинками сольового аерозолю і підтримує його концентрацію на рівні від 14 до 20 мг/м3. Стеля оброблена методом напилювання соляної суміші, а підлога вкрита змінною подрібненою сіллю. Для найменших є ігрова зона. Одночасно в кімнаті може перебувати до 6 відвідувачів», — розповідає Вікторія.

Галотерапія — це очевидний плюс для всіх

Про користь і шкоду для організму людини відвідування соляної кімнати розповіла Вербицька Олена Василівна, завідувач амбулаторією загальної практики — сімейної медицини № 1.

— За 1 сеанс спелеотерапії в соляній кімнаті з сухим соляним аерозолем у внутрішнє середовище організму розчиняється і потрапляє близько 150 міліграмів солі, що становить 1/50 добової дози. Така кількість солі ніякого навантаження на організм не несе. Адже у внутрішньому середовищі кожної людини постійно присутні 0,9% солі (NaCl) і, скажімо, при об’ємі крові 5 л кількість хлориду натрію в ньому — 45 г, або 45000 мг. Враховуючи все це, для галотерапії протипоказання практично відсутні, за винятком наступних: страх замкненого простору, гострі періоди хвороб, захворювання нирок, інтоксикація організму, підвищена температура тіла, туберкульоз, кровохаркання, хронічна серцева недостатність, злоякісні пухлини або підозра на їх наявність, деякі системні захворювання, також гіпертонічна хвороба.

Я позитивно сприйняла відкриття галокамери у Борисполі — це гарний помічник у лікуванні пацієнтів із захворюваннями органів дихання.

Серед основних показань для відвідування: бронхіальна астма поза періодом загострення, рецидивуючі бронхіти, алергічні захворювання дихальних шляхів, період відновлення після перенесених гострих респіраторних вірусних інфекцій, бронхіт курців, а також тонзиліти, гайморити, синусити та ін.

Перебування у соляній кімнаті корисне при лікуванні шкірних патологій, у тому числі хронічних (нейродерміти, псоріаз, екзема, вугри, дерматити, надмірна сухість шкіри, знижений тонус, подразнення). Допоможе галотерапія і при синдромі хронічної втоми, неврозах та депресіях.

Якщо у Борисполі з’явилася галотерапія — це очевидний плюс для всіх.

 

Довідка. Лікування шляхом довготривалого перебування в мікрокліматі печер або ж соляних копалень відоме понад 2500 років, ще у стародавніх епосах Індії описується, як воїни відновлювали сили в оточенні підземних соляних гротів.
У Європі таке лікування віднайшли пізніше: у середині ХІХ ст. польський промисловий терапевт Ф. Бочковський помітив, що серед шахтарів, які працюють в соляній шахті біля Кракова, зовсім немає хворих на астму. За його ініціативи було закладено першу в Європі легеневу солелікарню.
У 1960 році її відвідали науковці та чиновники із Закарпаття, що вирішили відкрити у 1968 році в соляній шахті № 8 с. Солотвино лікувальне відділення із застосовуванням спелеотерапії, а після підтвердження позитивних результатів там же побудували лікарню, яку очолив лікар-учений, доктор медичних наук, професор Михайло Торохтін. Його наукові дослідження показали, що основним лікувальним фактором такого лікуванання є сіль — точніше, наявність її найдрібніших частинок у повітрі.

Джерело: Вісник Переяславщини