На Київщині відкрився рибальський сезон. Але є обмеження – Трибуна

image
22 Червня 2022, 04:49
Поділитися:

Із 20-го червня закінчилися обмеження, пов’язані з нерестовим періодом. На водоймах Київщини починається рибальський сезон. У цей період на водоймах загального користування дозволяється вилов риби з берега та човна вудками усіх видів, із загальною кількістю гачків не більше п’яти на рибалку та спінінгом із блешнею. Про це йдеться в повідомленні пресслужби Київського рибоохоронного патруля.

Згідно з повідомленням, добова норма вилову риби становить 3 кг (або трофей). Крім того, існують мінімально допустимі розміри риби, при яких її можна брати в улов: сом – 70 см, судак – 42 см, щука – 35 см, лящ – 32 см, короп – 25 см, лин – 20 см та інші.

Вилов раків та підводне полювання

Заборона на вилов раків триває по 30 червня (включно). Після закінчення заборони раків можна добувати ручним збиранням, раколовкою «хапкою» з діаметром не більше 70 см і вічком не більше 22 мм, волосінню з приманкою і рогаткою, «розщіпом» – не більше п’яти снастей на ловця. Норма – 30 шт. на особу.

Щодо підводного полювання, то воно дозволяється гарпунними рушницями (без застосування аквалангів) та при наявності посвідчення підводного мисливця.

Водночас здійснення промислового вилову на водосховищах розпочинається з 25-го червня.

Заборони та покарання

Рибалок попереджають, що використання заборонених знарядь лову є грубим порушенням правил рибальства (ч. 4 ст. 85 КУпАП) та передбачає штраф до 680 гривень  із конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника та незаконно добутих водних біоресурсів чи без такої.

Залежно від заподіяних збитків (а саме нанесення істотної шкоди), може також наступити кримінальна відповідальність за ст. 249 ККУ (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом). Стаття передбачає штраф від 17 000 до 85 000 грн або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років із конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Крім штрафу, порушник також має сплатити збитки, нанесені рибному господарству за кожний незаконно виловлений хвіст, незалежно від розміру, відповідно до такс:

сом – 5 117 грн;
сазан (короп) – 3 706 грн;
товстолоб – 3 638 грн;
судак – 3 587 грн;
білий амур – 3 553 грн;
щука – 3 468 грн;
лящ – 1 649 грн;
лин – 1 598 грн;
карась сріблястий – 1 581 грн;
плітка (тарань), краснопірка, плоскирка – 1 564;
рак – 3 332 грн.

Інформацію щодо правил здійснення любительського і спортивного рибальства можна знайти ТУТ.

Водний транспорт

У патрулі нагадати, що на період воєнного стану може бути заборонена навігація для маломірних (малих) суден, моторних суден, прогулянкових, вітрильних, спортивних, швидкісних суден, суден флоту рибної промисловості, водних мотоциклів і засобів розваг на воді. Розпорядження видаються обласними військовими, міськими чи районними державними адміністраціями.

ФОТО – Андрій Захарченко

Читайте також:

На Київщині відкривається рибальський сезон: що варто знати

Незаконне будівництво? Біля магазину «Рибалка» заплановано ще один магазин. ФОТО

Із 11-го квітня на Київщині – нерестова заборона на вилов риби і раків

У Русанові відбувся масштабний дитячий риболовний фестиваль. ФОТО, ВІДЕО

Джерело: Трибуна – Бровари