На Київщині відкрили пам’ятник відомому письменнику Шолом-Алейхему

image
15 Вересня 2020, 15:06
Поділитися:

Урочисте відкриття пам’ятника відомому єврейському поету і драматургу Шолом-Алейхему відбулося 13 вересня у Білій Церкві. Встановлення пам’ятника відбулося в рамках реалізації проєктів-переможців громадського бюджету. Автором скульптури став Максим Василенко.

Скульптуру з бронзи видатному українському єврейському письменнику Шолом-Алейхему встановили по вул. Леся Курбаса, буд. 4. Шолом-Алейхем кілька років жив в Білій Церкві, у будинку неподалік від цього місця, адже його будинок не зберігся.

З вітальними словами до гостей заходу звернулися автор скульптури Максим Василенко, краєзнавець та історик Євген Чернецький, архітектор Юрій Бабич, голова ГО «Біла Церква туристична» Олена Фастівська та голова релігійної організації «Іудейська релігійна громада Міцва м. Біла Церква» Нателла Андрющенко, які поділилися своїми враженням від створення та втілення ідеї скульптури.

У ході заходу з творчими номерами виступили музиканти Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Саксаганського, Заслужений артист України, актор театру Іван Калініченко та учень НВК «Міцва-613» Натан Гень.

Шолом-Алейхем – видатний єврейських письменник родом з України, який став основоположником сучасної художньої літератури мовою їдиш. Також писав свої твори івритом і російською мовами. У 1883-1887 роках після одруження жив і працював у м. Біла Церква. Шолом-Алейхем написав десять романів, двадцять п’єс, сотні повістей та оповідань, багато статей. Твори письменника перекладені десятками мов світу.



Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація