На Київщині відкрили одразу два пам’ятники видатним українським письменникам

image
26 Жовтня 2020, 09:58
Поділитися:

23 жовтня на території Картинної галереї КЗ КОР «Яготинський історичний музей» відбулося відкриття пам’ятника Григорію Савичу Сковороді.

Самотня фігура як сублімація життя мандрівного філософа, пряма постать, що слугує уособленням незламності волі, і книга в руках як джерело вселенської мудрості в обрамленні простого одягу та сумно-замисленого погляду – в цьому вся доля видатного українського мислителя, хоч і в дещо аскетичній формі відображена рукою майстра Миколи Панасовича Малинки.

«Філософ, мислитель, гуманіст української землі, який прийшов у цей світ, щоб через викладання і свої поетичні твори нести зерна добра і світла. Мандруючи по світу, він щоразу повертався в свою улюблену Україну, безкраї степи якої так схиляли до роздумів про суєтність буття та творення прекрасного», – підкреслює директор музейного комплексу Іван Шулла.

Ще однією подією цього дня стало відкриття погруддя Великого Кобзаря на території Музею «Флігель Тараса Шевченка».

«Тарас Григорович Шевченко – то голос історії, долі, характеру й волі нації, він – сам народ, сама Україна. Без України не було б Тараса Шевченка і так само: без Тараса Шевченка не було б і не буде української України. Його шалено, знавісніло атакують і сьогодні. І тому до Шевченка йдуть. Щоб осягнути його справжнього, щоб побачити себе самих, щоб «схаменутися й стати людьми» – особистостями, українцями, європейцями, творцями воістину гуманістичної планети Земля», – зазначив директор музею Іван Шулла на відкритті погруддя.

Погруддя створено у 50-х роках минулого століття і є копією пам’ятника, що встановлений у 1959 році на честь 100-річчя останнього приїзду Т.Шевченка в Яготин та прикрашає парк й донині.



Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація