На Київщині відкрили одне з найбільших шкільних укриттів

image
4 Жовтня 2023, 12:09
Поділитися:

4 жовтня 2023 г. 12:04

У вівторок, 3 жовтня, у підвальному приміщенні Юрівського ліцею Гатненської громади відкрили укриття подвійного призначення. Загальна площа облаштованого сховища складає 725 м.кв та може вміщувати до 700 осіб одночасно. Сама школа навчає 365 учнів Гатненської громади, переважно з сіл Юрівка та Віта-Поштова.

Як повідомляє кореспондент KВ, укриття містить чотири зали з необхідним набором меблів та інтерактивними комплексами, три кімнати для співробітників школи, дві роздягальні та шість санвузлів.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Новозбудоване укриття проінспектував очільник КОВА Руслан Кравченко, заступниця голови КОВА Жанна Осипенко та заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Тимур Ткаченко.

Крім цього сховище містить два виходи, один з яких облаштовано для осіб з особливими потребами.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Повідомляється, що укриття перебуває під постійним відеонаглядом. Під час навчального процесу в сховищі можуть перебувати тільки учні Юрівського ліцею. Після завершення занять в укриття можуть ховатись й мешканці громади – за приміщенням закріплено відповідальну особу, що контролює вхід і вихід в укриття.

Також сучасне сховище має системи вентиляції, водопостачання та каналізації. У підсобних приміщеннях знаходяться запаси питної води, продуктові набори, медичні аптечки, ковдри, спальні мішки, розкладачки та каремати. На випадок блекауту укриття також облаштовано генератором.

Основна особливість нового укриття – його подвійне призначення. Після української Перемоги там зроблять простір для спортивного дозвілля. Зали планують переобладнати під заняття боксом, гімнастикою та іншими видами спорту.

Укриття було облаштоване за кошти КОВА та Гатненської громади. Усього, побудова такого сховища коштувала бюджетам 12 900 000 гривень. КОВА виділила з цієї суми 6 мільйонів гривень.

У КОВА звітують, що заклади освіти Київщини майже повністю забезпечено укриттями:наразі в регіоні облаштовують 65 укриттів, які розраховують завершити до кінця року.

“Заклади освіти Київщини майже повністю забезпечені укриттями – залишилось біля 10 відсотків роботи. Щоб повністю покрити цю потребу, вистачить ще 3-6 місяців. Але це питання фінансування й проектно-кошторисної документації. Проект розробляється понад місяць, інша документація після проходження експертизи – до 3-х місяців. Сьогодні змінюються підходи до укриттів, норми будуть більш суворими. І це може вплинути на терміни реалізації проєктів. Ми активно використовуємо кошти державного та обласного бюджетів на побудову укриттів і до кінця року плануємо завершити роботи у 65 укриттях. Загалом, за 2023 рік КОВА виділила більше 100 мільйонів гривень на побудову укриттів. Крім того, Уряд виділив субвенцію понад 160 млн грн, ще 30% до цієї суми надали громади для співфінансування. Процес йде, й ми дякуємо ЗСУ та платникам податків за можливість втілювати такі плани в життя”, – розповів Руслан Кравченко у коментарі KВ.

На думку заступника Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Тимура Ткаченко, столиця та пристоличний регіон демонструють гарні темпи в забезпеченні освітян укриттями. Заступник зазначає, що важливу роль у цьому процесі грають правильні рішення на місцях.

“Можу констатувати, що Київська область та Київ мають непогані темпи у забезпеченні закладів освіти укриттями. Є регіони, де ситуація гірша, зокрема частково окупована Донецька область, або Харків, де теж проводиться велика робота, але, на жаль, неможливо повністю запустити освітній процес через ризик обстрілу балістичними ракетами. Ситуація різна в усіх регіонах, але динаміка гарна, сподіваюсь, на місцевому рівні депутати будуть приймати правильні рішення і виділяти кошти на побудови нових укриттів”, – прокоментував Ткаченко.

Як раніше писала KВ, у четвер, 28 вересня, у місті Біла Церква відбувся форум представників усіх ланок бізнесу пристоличного регіону “Економіка, яку не зупинити”. Основною метою форуму стало посилення комунікації влади та підприємців. Серед спікерів на заході були присутні представники Київської обласної військової адміністрації, комітетів Верховної Ради та Міністерств економіки, освіти й цифрової трансформації.

Читайте: Бізнес наживо: у Білій Церкві пройшов форум для підприємців “Економіка, яку не зупинити”

Фото: KВ

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона