На Київщині відбувся інформаційний тур в рамках соціального проєкту «Київщина. Місця пам’яті»

На Київщині відбувся інформаційний тур в рамках соціального проєкту «Київщина. Місця пам’яті»
7 Вересня 2024, 18:10
Поділитися:

На Київщині відбувся інформаційний тур в рамках соціального проєкту «Київщина. Місця пам’яті». У заході взяли участь перший заступник КОДА Микола Бойко, заступниця голови КОДА Жанна Осипенко та представники місцевої влади. Проводили екскурсії гіди, які пройшли навчання в рамках реалізації пілотного проєкту.

Пілотний проєкт «Київщина. Місця пам’яті» розроблений Київською обласною державною адміністрацією спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державним агентством розвитку туризму, Українським інститутом національної памʼяті, територіальними громадами, представниками збройних сил.

Загалом, в рамках проєкту можна відвідати 9 локацій про які знає весь світ:

– Ірпінь: Романівський міст, ЖК «Ірпінські Липки», Цвинтар автомобілів, Центральний будинок культури

– Буча: вул. Вокзальна, Церква Святого Апостола Андрія Первозванного та Всіх Святих

– Гостомель: військове містечко, Мрія,  меморіал «Янгол Перемоги» у с. Мощун

– Бородянка: центральна площа

Сьогодні освітяни, журналісти та всі охочі відвідали 7 локацій в Ірпені, Бучі та Мощуні, де навесні 2022 року відбувались бойові дії. Учасники заходу могли скористатися встановленими інформаційними стелами, AR дзеркалами, сенсорними інформаційними терміналами, табличками з QR-кодами, які спрямовують на сайт проєкту з доповненою реальністю «Місця пам’яті». Також відвідувачам розповіли про знакові моменти оборони Київщини на кожній із відвіданих локацій.

«Одне зі знакових місць — Мощун, який став символом незламності. Адже саме битва за Мощун стала вирішальною. Нещодавно тут відкрили Меморіал «Янголи перемоги» на честь захисників Київщини. За три місяці провели благоустрій, привели до ладу окопи, зробили доріжки, встановили стелу загиблих героїв, де за допомогою AR технології можна побачити історію життя героя. Над проєктом працювали спільно: Київська обласна державна адміністрація, Гостомельська ОВА, волонтери, військові, родичі загиблих захисників», — зазначив Микола Бойко.

Напередодні Кабінетом Міністрів України було ухвалено рішення про внесення до Державного реєстру нерухомих памʼяток України обʼєкту культурної спадщини як памʼятки історії національного значення «Поле бою: Битва за Мощун». Ця локація посідає одне з ключових місць у проєкті «Київщина. Місця пам’яті».

«Наразі до проєкту входять 9 локацій як нагадування про пережите. Але таких місць на Київщині ще багато. Всі вони згодом будуть додані до проєкту, аби ми пам’ятали, знали, розповідали про це всьому світові», — додав перший заступник голови КОДА.

The post На Київщині відбувся інформаційний тур в рамках соціального проєкту «Київщина. Місця пам’яті» appeared first on Київська обласна військова адміністрація.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація