На Київщині триває впровадження Пілотного проєкту поводження з відходами від руйнувань

image
22 Листопада 2023, 18:48
Поділитися:

У Київській області продовжується реалізація Пілотного проєкту поводження з відходами, що утворилися внаслідок руйнувань, спричинених бойовими діями. Подальші кроки щодо реалізації цього проєкту обговорили під час онлайн-зустрічі з Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA). Київську ОДА представляли перший заступник голови КОДА Микола Бойко і заступники голови Київської ОДА Сергій Білецький та Андрій Братусь. 

Основні цілі проєкту:

  1. Створення плану дій щодо подальшого зберігання та переробки відходів від руйнувань. Зокрема, визначення пунктів призначення для вторинної сировини, створення належного проєктування для місця тимчасового зберігання, визначення графіку оброблення тощо.
  2. Розширення зони впровадження проєкту по всій території України після впровадження на території Київської області.
  3. Покращення технології переробки відходів від руйнувань.

«Наразі всі відходи, отримані внаслідок демонтажу зруйнованих об’єктів, розміщені на 31 майданчику для тимчасового зберігання на території Київщини. Аби якнайшвидше втілити в життя Пілотний проєкт – паралельно проводимо процеси створення підприємства з переробки відходів, облаштовуємо для нього майданчик та фіксуємо план переробки», – зазначив під час зустрічі Микола Бойко.

У рамках реалізації Пілотного проєкту домовились, що японська сторона надає Київській області відповідне обладнання для переробки відходів та допомагає із забезпеченням використання вторинної сировини і контролю якості. Крім того, учасників проєкту чекає короткострокове навчання за кордоном та проведення тренінгів для обміну японським досвідом. 

Також партнери надаватимуть постійну оперативну підтримку експертами з вирішення проблемних питань, що будуть виникати під час впровадження Пілотного проєкту, зокрема, щодо утилізації азбестових відходів.

Учасники розробили графік реалізації всіх заходів на майданчику для тимчасового зберігання в Бородянці та в інших населених пунктах. Присутні домовилися проводити регулярні зустрічі місцевих та японських експертів і моніторингових комітетів, робочих груп, які будуть організовані експертами.

«Щиро вдячний нашим японським партнерам за реалізацію Пілотного проєкту саме на Київщині. Хочемо, щоб наш досвід у подальшому дав змогу впровадити такі проєкти по всій Україні. Наш регіон налаштований на плідну та довгострокову співпрацю. Впевнений, що при синергії наших зусиль ми покажемо гідний результат», – додав Микола Бойко.

Нагадуємо, що Японське агентство міжнародного співробітництва продовжує допомагати Київщині із налагодження системи поводження з відходами руйнації.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація