На Київщині триває реалізація проекту щодо будівництва сміттєпереробних заводів

На Київщині триває реалізація проекту щодо будівництва сміттєпереробних заводів
25 Жовтня 2022, 17:04
Поділитися:

У Київській області триває реалізація проекту щодо будівництва двох сміттєпереробних заводів для кластерного вирішення питань із відходами. Про це повідомили на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. 

Цей перший великий інвестиційний проект, що буде реалізовано в межах реформи управління відходами в Україні. Будівництво сміттєпереробних заводів покриє потреби одразу трьох громад — Бориспільської, Броварської та Фастівської. Загалом ці комплекси зможуть переробляти 470 тис. тонн відходів на рік. Термін будівництва складе близько 18 місяців. 

Унікальність заводів полягає у використанні одразу декількох технологій обробки. Мова йде про переробку органічних (харчових відходів) з подальшим виробництвом біометану та глибоке сортування відходів із виділенням ресурсоцінних матеріалів — металобрухту, скла та пластику. 

Більшість обладнання на майбутніх заводах буде українського виробництва, решта — європейського. Для будівництва на території Бориспільської громади вже визначено земельну ділянку розміром у 25 га. Фастівська громада продовжує працювати над оформленням необхідної документації для вирішення земельних питань. Усі потужності будуть розташовані поза межами населених пунктів.

До кінця листопада поточного року планують завершити перемовини з кількома європейськими інвесторами щодо залучення кредитних коштів та приватних інвестицій для реалізації проекту. Наступним кроком буде вибір проектувальників і підрядників за тендерними процедурами.

Попередньо Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, голова Київської ОВА Олексій Кулеба, очільники Бориспільської, Фастівської та Броварської громад підписали Меморандум про співпрацю та партнерство. Це стало початком для реалізації проекту.  

Джерело: Київська обласна військова адміністрація