На Київщині симулянтів із фальшивими лікарняними будуть притягувати до кримінальної відповідальності

image
26 Лютого 2019, 01:34
Поділитися:

На Київщині симулянтів із фальшивими лікарняними будуть притягувати до кримінальної відповідальності
Автор Visnik, Опубліковано: Лютий 26th, 2019

Почастішали випадки, коли до оплати надаються фальшиві листки непрацездатності, повідомляє сайт тижневика “Вісті”.
Про це на нараді у Бориспільського міського голови Анатолія Федорчука 25 січня повідомила керівник Бориспільського відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування в Київській області Людмила Зуб (відділення обслугує три райони — Бориспільський, Баришівський, Переяслав-Хмельницький).
За словами Людмили Зуб, наразі основним напрямком роботи відділення є посилення контролю за правомірністю видачі та продовження листків непрацездатності, бо є прикрі випадки шахрайства у цій сфері.
Керівник зазначила, що фальшиві лікарняні отримують декількома способами: оформляють через інтернет, викрадають бланки листків непрацездатності в закладах охорони здоров’я і … купують у лікаря.
Якщо перші дві категорії можна відстежити через бази даних, то фальшиві лікарняні, що куплені у недобропорядних лікарів, виявити складніше.

«До нас звертаються голови комісій соцстрахування, ми надаємо консультації роботодавцям, які мають сумніви щодо справжності лікарняних, які приносять співробітники. Наприклад, людина пішла у відпустку і відразу опинилася на лікарняному. Є випадки: особа отримує лікарняні з діагнозом ГРВІ, з перервами на вихідні, і це тягнеться з травня до грудня. Якщо раніше ми у разі виявлення подібних дій вимагали повернення коштів, то зараз будемо надавати інформацію в правоохоронні органи для притягнення винних до кримінальної відповідальності», — зазначила Людмила Зуб.

Зуб підкреслила, що відтепер контролюватимуть і лікарів, і пацієнтів, які отримують лікарняні. Лікарняний, перед тим як потрапити в бухгалтерію, буде розглянутий комісією соцстрахування; у разі сумнівів комісія має право звернутися до медзакладів із уточненнями щодо видачі документу, перевірити режим лікування особи, яка перебуває на лікарняному.
Фахівець нагадала, що перші 5 днів оплачується за рахунок підприємства, тож воно зацікавлене, щоб ці кошти йшли на лікування співробітника.
Із 1 квітня в медустановах проводитимуться планові перевірки.
За словами Людмили Зуб, в Борисполі шахрайських дій з підробленими лікарняними не зареєстровано, але в Бориспільському і Переяслав-Хмельницькому районах такі випадки є. «Минулого тижня виявлено недійсний лікарняний, придбаний через інтернет. Проти винних у цих діях буде порушено кримінальну справу», — сказала пані Людмила.
До теми.
Наголошувалося, що у відділенні зареєстровано понад 17,5 тисяч страхувальників (підприємств). Застрахованих осіб налічується понад 66 тисяч. Минулого року у Борисполі було надано компенсацій по тимчасовій втраті заробітку у сумі майже 19 млн грн.

Джерело: Вісник Переяславщини