На Київщині суші викликали сальмонельоз

image
27 Липня 2020, 11:35
Поділитися:

На Київщині зафіксували перший у 2020 році випадок захворювання на сальмонельоз. 

Про це повідомляє Держспоживслужба Київської області.

Покупці суші «на виніс» в одному із закладів міста стали жертвами неякісних продуктів, у результаті чого вони отримали гостру кишкову інфекцію. Зараз фахівці проводять санітарно-епідеміологічне розслідування з метою з’ясування обставин і кордонів локалізації вогнища захворювання. Зазначимо, що у Держспоживслужбі не уточнили, про який заклад йдеться.

Нагадаємо, сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке передається в більшості випадків через неякісну їжу, а також контактно-побутовим шляхом (від людини носія сальмонел). 

Захворювання починається гостро: висока температура (до 38-39 градусів), озноб, загальна слабкість, нездужання, головний біль і запаморочення. Одночасно наростають симптоми дисфункції шлунково-кишкового тракту: шлункова біль, блювання, діарея.

Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь слід дотримуватися простих правил:
•  ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
•  мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
•  окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
•  для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
•  дотримуватися технології приготування (добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу);
•  дотримуватися відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
•  використовувати безпечну воду, не використовувати воду з неперевірених джерел;
•  мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
•  не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
•  запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
•  уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ