На Київщині стартує соціальний проект “Будиночок у лісі” для реабілітації дітей, що постраждали від насилля

image
15 Листопада 2019, 23:53
Поділитися:

Як повідомляє інформаційний портал Київської обласної ради, можливості реалізації пілотного проекту соціальної реабілітації “Будиночок у лісі” на Київщині обговорили перший заступник голови облради Тетяна Семенова та начальник управління з питань комунальної власності та ЖКГ Михайло Якимчук з головою правління Всеукраїнського благодійного фонду «За право на життя» Іриною Сазоновою.

Соціальний проект «Будиночок у лісі» розроблений на основі Ісландської моделі Barnahаus, яку визнано найуспішнішим прикладом передової практики дружнього до дітей міждисциплінарного та міжвідомчого реагування на насильство. Він дасть можливість звернутися за допомогою та сховатися від насильника у «Будиночку у лісі». Там у безпечному і дружньому середовищі постраждалі проходитимуть фахову реабілітацію. Фонд «За право на життя» має команду унікальних, вузьких спеціалістів, які мають досвід надання психологічну допомогу дітям, тощо. Адже з 2014 року працюють з дітками, які постраждали внаслідок воєнних дій, дітей військових та з прифронтової зони.

Проект передбачає координацію та забезпечення взаємодії між відповідними представниками правоохоронних, судових, соціальних, освітніх та медичних установ «під одним дахом» таким чином, щоб вдалося уникнути повторної травматизації дитини.

Адже кожна 5 дитина в Україні зазнає різних форм сексуального насильства, кожна 3 – стає жертвою фізичних знущань, а кожна 2 – психологічних.

Про це говорять результати досліджень Ради Європи. Дієвої програми захисту дітей та надання допомоги тим, в житті яких відбулося та продовжує відбуватися насильство сьогодні в нашій державі не існує. В Київській обласній раді розглядають можливість запустити в регіоні пілотний соціальний проект «Будиночок у лісі», завдяки якому буде змога припиняти насильство на будь-якому етапі його виявлення.

В нинішніх реаліях система захисту дитини, яка постраждала від насильства (психологічного, фізичного, сексуального) спрацьовує таким чином, що травмовану дитину опитують/допитують, оглядають, тестують… і все це відбувається у різних службах за участю багатьох різних фахівців, кожен з яких виконує лише свою частину справи й в останню чергу замислюється над тим, які наслідки матиме це функціональне втручання для постраждалої дитини. У психології ці дії кваліфікуються як «ретравматизація» та завдають не меншої шкоди, аніж первинне насильство, від якого система, власне, й має захищати. Тому про насильство заявляє мізерна кількість дітей, і часто через багато років. Зареєстровані випадки не завжди ведуть до кримінального розслідування чи суду.

У ході спілкування перший заступник голови облради Тетяна Семенова сказала: «Це наше завдання, як влади, як депутатів, зробити максимум, щоб жителі Київщини відчували себе захищеними та щасливими. Така величезна кількість наших діток страждають від насилля і ми просто зобов’язані покласти цьому край. Тому таким соціальним проектам готові надавати «зелене світло».

 

Джерело: kor.gov.ua

 

Джерело: Макарів Діловий — Макарів Діловий — Останні новини