На Київщині реалізовуватимуть експериментальний проєкт «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі»

image
17 Серпня 2023, 17:12
Поділитися:

Київщина бере участь у експериментальному проєкті «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі». Він реалізується Міністерством внутрішніх справ України спільно з Національною поліцією України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій за участі Міністерства освіти і науки України, Освітнього омбудсмена у партнерстві з Всеукраїнською асоціацією об’єднаних територіальних громад, Асоціацією міст України, громадською організацією «Безпечний освітній простір» та за підтримки UNICEF Ukraine.

Проєкт спрямований на запобігання, раннє виявлення, припинення та усунення негативних явищ та їх шкідливих наслідків щодо безпеки учнів. Для цього в закладах загальної середньої освіти та закладах професійної (професійно-технічної) освіти запроваджують роботу спеціаліста з безпеки в освітньому середовищі.

Наразі долучилися до пілотного проєкту «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі» 5 територіальних громад Київщини. Це Пірнівська громада Вишгородського району, Гатненська громада Фастівського району, Калитянська громада Броварського району, Маловільшанська та Гребінківська громади Білоцерківського району. Також уже укладено Меморандуми про співпрацю та партнерство між Департаментом освіти і науки КОВА, ГУНП в Київській області, ГУ ДСНС у Київській області та територіальними громадами.

Діяльність спеціаліста з безпеки в освітньому середовищі буде спрямована на створення та підтримання належного рівня безпеки учасників освітнього процесу на засадах партнерства та у співпраці поліцейських, рятувальників, органів місцевого самоврядування, закладів освіти та інших суб’єктів.

Спеціалістом із безпеки в освітньому середовищі може бути громадянин України, який досяг 21 року, має вищу освіту (не нижче бакалаврського рівня), вільно володіє державною мовою та пройшов спеціальне навчання (профільну підготовку) на базі закладів вищої освіти, які належать до сфери управління МВС, за відповідною програмою.

Загалом до проєкту, крім Київської, вже долучилися органи місцевого самоврядування ще 20 областей: Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Житомирської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської.

Детальна інформація про проєкт – на порталі МВС України.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація