На Київщині проводяться заходи з недопущення занесення і поширення коронавірусу

image
26 Лютого 2020, 15:58
Поділитися:

За інформацією Департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації Київщина готова приймати та лікувати пацієнтів у разі виявлення в них захворювання, спричиненого новим коронавірусом. Для цього попередньо проведено ряд заходів.

«Заклади охорони здоров’я Київської області готові приймати та лікувати пацієнтів, у  разі  виникнення випадків коронавірусу. Заклади охорони здоров’я усіх рівнів користуються у своїй роботі рекомендаціями ВООЗ, МОЗ, а також дотримуються протиепідемічних норм, – зазначає директор обласного ДОЗ Максим Іонов. –  Завдання, яке стоїть перед нами зараз – вжити максимум заходів у Київській області для того, щоб не допустити потраплляння інфекції коронавірусу 2019-nCoV в Україну».

Нагадаємо, що станом на 26 лютого, в Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано.

У світі зареєстровано 81 005 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 2 762 – летальні. Одужало вже 30 109 осіб.

В січні в області затверджено заходи щодо недопущення занесення і поширення на території Київщини випадків захворювань спричинених новим коронавірусом, виявленим у місті Ухань (провінція Хубей, Китай). Відповідний наказ підписав директор ДОЗ КОДА 29 січня 2020 року.

На засіданні оперативного штабу щодо недопущення занесення і поширення на території Київської області коронавірусу, що відбулося 29 січня, визначено 2 госпітальні бази та створені 2 бригади екстреної медичної допомоги для транспортування осіб, які відповідають визначенню випадку 2019-nCoV при ускладненні епідемічної ситуації.

Крім того, в структурі 14 закладів охорони здоров’я Київської області функціонують боксовані  інфекційні відділення на 487 інфекційних ліжок, з яких 201 ліжко розгорнуто в 105 боксах.  При ускладненні епідемічної ситуації визначено 347 ліжок, що можуть бути перепрофільовані під інфекційні ліжка.

На виконання розпорядження КМУ від 03.02.2020 №93-р «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої короновірусом 2019-nCoV» створено тимчасову протиепідемічну комісію при Київській ОДА. До складу комісії увійшли керівники структурних підрозділів та медичні фахівці.

На першому засіданні обласної комісії 25 лютого було обговорено та ухвалено План протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню та поширенню на території Київської області гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, а також затверджено основні алгоритми координації діяльності між закладами охорони здоров’я, місцевими органами влади на випадок виявлення інфікованої людини.

До визначених госпітальних баз по наданню медичної допомоги хворим з коронавірусною інфекцією Комісією визначено ще 5 закладів охорони здоров’я, як резерв першої черги, а саме:

– Броварська багатопрофільна клінічна лікарня;

– Баришівська ЦРЛ;

– Переяслав-Хмельницька ЦРЛ;

– Яготинська ЦРЛ;

– Васильківська ЦРЛ.

Особлива увага приділена Міжнародному аеропорту «Бориспіль», в якому розташований санітарно-контрольний пункт і проводиться температурний скринінг людей, які прибувають до України з країн де зафіксовані випадки COVID-19. Це стосується прямих авіарейсів.

Варто відзначити, що у разі виявлення ознак гострих вірусних захворювань у людини, ДУ «Київський обласний лабораторний центр» має можливість провести відповідні лабораторні дослідження. Вірусологічна лабораторія центру здійснює аналіз матеріалу від хворих з підозрою на гострі вірусні інфекції та грип. При виключенні ГРВІ та грипу, матеріал направляється до референс-лабораторії ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» для визначення наявності коронавірусу 2019-nCoV.

Також в Київській області визначено ряд лікарень з боксованими відділеннями, до яких можливо госпіталізувати виявлених людей з ознаками гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV.

Нагадаємо, Розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.02.2020 №93-р «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої короновірусом 2019-nCoV»:

– встановлює режим підвищеної готовності для всіх систем цивільного захисту. Це дозволить мобілізувати сили та оцінити існуючі засоби реагування, вчасно поповнити резерв для забезпечення готовності на випадок виникнення епідемії;

– встановлює тимчасові обмеження та особливі умови для в’їзду в Україні осіб, які перебували у провінції Хубей Китайської Народної Республіки, шляхом їх ізоляції протягом 14 днів у визначенні Міністерством охорони здоров’я заклади;

– затверджує Національний план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, на 2020 рік.

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація