На Київщині правоохоронці викрили земельну оборудку на майже 2 млрд гривень

image
16 Серпня 2023, 12:36
Поділитися:

16 серпня 2023 г. 12:25

Детективи Національного бюро розслідувань (НАБУ) під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) викрили організовану групу, яка, за даними слідства, заволоділа державними землями площею понад 1, 2 ти. га на Київщині. Мова йде про ділянки у Пущі-Водиці та Фастові, серед підозрюваних, зокрема, колишні посадовці Держгеокадастру області.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та інформації Національного бюро розслідувань (НАБУ).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“15 серпня 2023 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру 5 особам – учасникам організованої групи, яка заволоділа земельними ділянками площею понад 1 200 га на Київщині. Їх дії призвели до заподіяння понад 1,8 млрд грн збитків державі”, – повідомили в САП.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що серед підозрюваних є колишній заступник керівника ДП “Головний науково-дослідний та проектний інститут землеустрою” (організатор схеми), також фігурують двоє колишніх посадовців ГУ Держгеокадастру в Київській області (виконавці злочину, один із них – наразі керівник одного з ЦОВВ) та дві фізичні особи, пов’язані із колишнім керівництвом Держгеокадастру (пособники злочину).

Згідно з повідомленням, слідство встановило, що у 2018–2019 роках організатор злочину, маючи вплив на службових осіб ГУ Держгеокадастру у Київській області, а також зв’язки з високопосадовцями у різних сферах, розробив схему заволодіння державними землями сільськогосподарського призначення.

У САП зауважили, що для реалізації плану було використано процедуру безкоштовної приватизації земельних ділянок пільговими категоріями, зокрема зі статусом учасника бойових дій.

“Проте слідством установлено, що реалізація такого права здійснювалась формально на підставі підроблених документів, оскільки номінальні власники не знали про отримання ними земельних ділянок та їх подальший продаж”, – зазначили в повідомленні.

Детективи та прокурори установили два епізоди злочинної діяльності – заволодіння майже 920 га державної землі у Фастові та близько 284 га ДП “Пуща-Водиця” поблизу Києва.

Згідно з повідомленням НАБУ, у Фастові йдеться про землі що перебували у постійному користуванні ДП “ДГ “Дмитрівка”, яке знаходиться у віданні Національної академії аграрних наук.

Зазначається, що фігуранти внесли неправдиві відомості до документації, складеної за результатами інвентаризації, де вказали, що право користування земельними ділянками відсутнє.

“Надалі учасники злочину без відома учасників АТО, скористались відповідним законодавчим механізмом та виділили на їхні імена у приватну власність земельні ділянки, які перебували у постійному користуванні ДП “ДГ “Дмитрівка”. Згодом, після приватизації землі, її перепродали третім особам офіційно за ціною в 10 разів нижче ринкової вартості. За даними експертизи, земельні ділянки вартували майже 715 млн гривень, у той час як приватним підприємцям були передані за суму близько 85 млн гривень”, – повідомили в НАБУ.

У Пущі-Водиці йдеться про виділення ділянок на території Софіївсько-Борщагівської та Петропавлівсько-Борщагівської сільських рад колишнього Києво-Святошинського району Київської області, загальною площею 284,32 га та ринковою вартістю майже 1,2 млрд гривень.

Зазначається, що особливістю цієї схеми було те, що ДП “Пуща Водиця” за результатами інвентаризації зареєструвало за собою право користування земельними ділянками у 2016 році. У свою чергу підозрювані підготували від імені ГУ Держгеокадастру в Київській області скаргу до Міністерства юстиції щодо скасування реєстрації права користування земділянками ДП “Пуща Водиця”. Після того, як комісія Мін’юсту ухвалила рішення про скасування рішення державного реєстратора, саме право користування не було скасовано.

За даними відомства, надалі фігуранти забезпечили надання службовими особами ГУ Держгеокадастру в Київській області цих ділянок у приватну власність на ім’я учасників АТО, більшість з яких навіть не знали про реалізацію свого права.

За інформацією детективів, тут також планувалась зміна цільового призначення і подальший продаж приватним компаніям.

“Проте, завдяки НАБУ і САП у 2020-2021 рр. на усі землі накладено арешт і видано заборону щодо їх забудови, змінення цільового призначення тощо, що дозволило їх зберегти для громади Київщини”, – йдеться в повідомленні.

Наразі встановлюються інші можливі учасники злочину.

ГУ Держгеокадастру в Київській області наразі очолює Черненко Наталя Миколаївна.

Нагадаємо, СБУ спільно з детективами НАБУ викрили чинного народного депутата України на масштабній корупції: за гроші нардеп обіцяв бізнесмену забезпечити надання в обробіток державних земельних ділянок Національної академії аграрних наук (НААН).

Читайте: Одному з керівників аналітичного центра “ТД Національної академії аграрних наук України” повідомлено про підозру у заволодінні 28,5 млн гривень

Фото: НАБУ

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона