На Київщині оцифрують унікальні карти XVIII-XX століття

image
7 Жовтня 2022, 11:03
Поділитися:

Колекція карт та креслень Київського регіону XVIII-XX століття, що зберігається в Державному архіві Київської області, буде оцифрована за фінансової підтримки Світового фонду пам’яток – World Мonuments Fund.

Унікальна колекція нараховує 3 197 одиниць зберігання. Зокрема йдеться про генеральні та поштові карти Київського та інших регіонів; карти Азовського, Чорного та Мармурового морів із прикордонними населеними пунктами; карти та плани сіл, військових поселень, міст, повітів Київщини; карти шляхів, земельних та лісових ділянок, селянських, поміщицьких і церковних земель, проектів будівель та мостів у населених пунктах Київської губернії, альбоми фотокреслень.

Документи цього фонду датовані 1781 – 1919 роками. Поштова карта Київського намісництва з позначенням поштових доріг (1781 – 1797 рр.) із фондів Державного архіву Київської області внесена до Державного реєстру національного культурного надбання України як унікальний документ.
Впродовж 6 місяців планується створити величезний цифровий масив архівних карт та креслень. Його онлайн-презентація запланована на початок наступного року на сайті Державного архіву Київської області. 

Довідково.
Світовий Фонд Пам’яток є провідною незалежною організацією, що займається захистом визначних пам’яток та об’єктів культурної спадщини. За більше, ніж 55 років роботи, в понад 700 визначних місць у 112 країнах світу, фахівці фонду довели ефективність підходів та методів для збереження культурного спадку.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація