На Київщині новий рекорд України – діорама «ВЕСІЛЛЯ» майстрині Ольги Угнівенко

image
11 Вересня 2020, 10:58
Поділитися:

Урочисте відкриття діорами «ВЕСІЛЛЯ» майстрині Ольги Угнівенко відбулося 10 вересня в Краєзнавчому музеї Бородянщини. Діорама стала новим рекордом України за найбільшою кількістю рукотворних ляльок у національних костюмах регіонів України ХІХ-ХХ століття та предметів українського побуту в одній сюжетній композиції. Зафіксував рекорд заслужений діяч мистецтв України, експерт Національного реєстру рекордів Марк Орловський.

Привітати майстриню завітали представники Управління культури Київської облдержадміністрації, депутат Київської обласної ради Галина Єрко, керівництво міста та району, а також меценати та місцеві артисти.

За багаторічну сумлінну працю, особистий вагомий внесок у розвиток культури, мистецтв, літератури, краєзнавства, музейної справи Київщини, творчі досягнення у написанні книги «Духовний скарб українського народу», створення  унікальної Діорами «ВЕСІЛЛЯ» Ольгу Угнівенко було відзначено Подякою Київської ОДА.

Крім того, почесну відзнаку «За служіння мистецтву» майстриня отримала від Секретаріату Товариства зв’язків з українцями за межами України «Україна Світ».

Народна артистка України Світлана Мирвода та Заслужений діяч мистецтв України Володимир Гонський подарували гостям творчі вітання. Зокрема, відбулася прем’єра пісні «Квіти весни», а також лунали улюблені хіти артистів під бандуру та гітару.

Лауреат Міжнародної премії ім. Гулака-Артемовського  Наталія Ребрик та родина Романченків підготували показ моделей – презентацію автентичних національних костюмів різних регіонів України та обрядове дійство «Одягання нареченої» від молоді вокальної студії Національного хору імені Г. Верьовки.

Довідка. Діорама «Весілля» включає:

– 39 ляльок ручної роботи в українських строях зразка кінця ХІХ початку ХХ ст., виготовлених з полімерних глин, висота кожної – 23 см., оздоблених спеціальними фарбами, намистом з бісеру та кольоровими стрічками. Ляльки виготовлені відповідно до описів українських комплексів костюмів книги «Духовний скарб українського народу» авторів Тамари Угнівенко та Ольги Угнівенко, яка виборола перше місце на Всеукраїнському конкурсі «Краща книга України-2012»  у номінації «Моя країна»;

– 52 предмети (картина села, музичні інструменти, меблі, предмети вжитку, тварини, рослини, муляжі страв).



Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація