На кожну вакансію 17 претендентів: скільки становитиме середня заробітна плата в Києві

image
25 Травня 2022, 20:18
Поділитися:

У Києві, за даними з відкритих джерел, кількість вільних вакансій за три місяці скоротилася в 7,5 рази – з 21,6 до 2,9 тисяч. Уже в середині травня на кожну вакансію в середньому припадало 17 претендентів.

Про це повідомили в КМДА.

Разом із тим упродовж кінця квітня – початку травня поступове відновлювався попит на робочу силу. Це стосується переважно ІТ-сфери, торгівлі, логістики, надання послуг та робітничих професій. Кількість вакансій з кінця березня зросла в 2,3 рази – з 1,2 тис. до 2,9 тис.

Наразі ІТ-галузь лишається однією із небагатьох, яка не зазнала значного негативного впливу, і очікувано виявилася найбільш стійкою. Цьому також сприяв досвід роботи в умовах карантину. Наразі спостерігається зміна регіональної структури ІТ-галузі. Якщо до початку війни найбільшими ІТ-кластерами були Київ та Харків, то сьогодні більшість ІТ-компаній перемістилися у західні регіони, зокрема до Львова.

Із третьої декади березня, після відведення військ російської федерації з Київської області, почалося відновлення роботи торгових роздрібних мереж та будівництва. У зв’язку з масовим поверненням мешканців до Києва збільшився попит на продовольчі товари.

Завдяки ремонту пошкоджених у передмісті доріг частково відновлено розірвані ланцюги постачання. Це сприяло відновленню роботи підприємств харчової промисловості. Крім того, відновлюють роботу підприємства машинобудування, зокрема ті, що задіяні у сфері військово-промислового комплексу, фармацевтичної галузі (завдяки зростанню попиту на фармацевтичні продукти і препарати для армії та лікарень), а також легкої промисловості – через збільшення державних замовлень для забезпечення армії.

Разом із тим, за попередніми прогнозами скорочення валового регіонального продукту Києва у 2022 році очікується в межах 33-35%. Зокрема, роздрібний торговельний оборот скоротиться на 15-20%, промислове виробництво – на 30-40%, експорт товарів – на 70-80%. Через невизначеність загальної макроекономічної ситуації у країні та побоювання іноземних інвесторів щодо повторних бойових дій та/або руйнувань у ході ракетних обстрілів Київ не доотримає понад 70% прямих інвестицій. Капітальні інвестиції за середньозваженою оцінкою можуть просісти на 55-60%.

Стримувати розвиток економіки буде також зменшення середньої заробітної плати порівняно з 2021 роком на 10-15% та становитиме 19,5-20 тис. грн.

Також в КМДА назвали галузі, які найбільше постраждали від війни. 

Вас може зацікавити: Які парки в столиці безпечні для відвідування: в КМДА дали перелік

Це наш Telegram. Приєднуйтеся до нашої спільноти, аби разом наближати перемогу. Там ми швидко публікуємо найважливіші новини

Джерело: Новини Киева – головні і актуальні Киевские
новини сьогодні на 44.ua