На капремонти у Броварах вулиць, дворів та тротуарів потрібно понад мільярд гривень – підсумки сесії | Трибуна

image
28 Листопада 2019, 23:04
Поділитися:

Сесія міської ради 28 листопада розпочалася із розмови з громадою щодо планів на капітальний ремонт вулиць. Тривалі суперечки були навколо розподілу майна між броварською лікарнею та новим КП «Броварська стоматполіклініка». Земельні питання цього разу також були непрості й серед депутатів  не знайшли  одностайної підтримки. Наприкінці сесії міський голова наголосив, що не володіє підприємством із виробництва тротуарної плитки, а секретар міської ради нагадав депутатам про щорічний звіт у грудні 2019 року.

Капремонт вулиць: питання болюче, але самотужки його не вирішити

Сесія розпочалася із «десанту» небайдужої громади, яка вимагала відремонтувати їхню вулицю Княжицьку. «Десант» очолив депутат облради Олег Іваненко. Громада цієї вулиці досить активна і на сесії та комісії приходить не вперше. Цього разу люди також були налаштовані рішуче: для висвітлення своєї проблеми запросили навіть 5-й канал. На думку мешканців вулиці, існує проблема із пріоритетами у витрачанні коштів на благоустрій. Люди навіть озвучили результати свого дослідження: скільки пішоходів користуються новозбудованим тротуаром на вул. Я. Мудрого, та дійшли висновку, що тротуар недостатньо затребуваний і гроші витрачено даремно.

сесіяДепутати Олег Іваненко та Леонід Черепєйнік також ставили питання щодо черговості та ефективності витрачання коштів на благоустрій, враховуючи, що в місті є багато вулиць, які ніколи не мали асфальтного покриття. Натомість депутатка міської ради Тетяна Тоцька наголосила, що тротуар потрібен, позаяк ним користуються ті, хто йде до школи та дитячої лікарні.

На вулицях Сірка, Биківнянська та Княжицька покладуть тверде покриття 

 Міський голова повідомив, що «Київська облдержадміністрація отримала субвенцію на утримання доріг різних форм власності у сумі 850,0 млн грн у 2019 році. З цієї суми 425,0 млн грн спрямовано на утримання доріг і 425 млн грн  – на капітальний ремонт доріг в області». За словами мера, за  фактом наше  місто в цьому році не отримало жодної копійки на капремонт доріг. На наступний рік субвенція на утримання доріг запланована в розмірі 1070,0 млн грн. Але за ці кошти варто боротися, зазначив мер, тож депутати міської та обласної рад мають бути активними.

Також було озвучено суму «потреби» у коштах на капремонти вулиць, дворів та тротуарів: проєктів виготовлено на загальну суму в один мільярд сто мільйонів гривень.

Броварська стоматполіклініка: народження в муках

Ще одним досить скандальним питанням була передача майна та площ від броварської лікарні до новоствореного КП «Броварська стоматполіклініка». Доповідачем із цього питання був особисто директор Броварської БКЛ Валентин Багнюк, який пояснив, у чому полягають «розбіжності» між двома установами. Щодо площі оренди під дитячу стоматологію на вул. Я. Мудрого, 47, то мова йде про хол, який, на думку керівника лікарні, не потрібен стоматології, але став би у нагоді для прийому дітей лікарем-хірургом. Саме через це площа оренди для стоматології зменшується із 247 кв.м до 198 кв.м, а тому не потребує розгляду на сесії. А розбіжність у переліку майна полягає в тому, що обладнання одного із стоматкабінетів дитячої стоматології надано в якості гуманітарної допомоги одним із підприємців. Але з огляду на розподіл майна, цей підприємець озвучив побажання, щоб обладнання залишилося саме в Броварській БКЛ. Необхідність такого кроку Валентин Багнюк пояснив тим, що планує відкрити в лікарні принципово нове відділення щелепно-лицевої хірургії.

сесія

Ірина Тесля та Валентин Багнюк

Начальник юридичного управління Олександр Каштанюк роз’яснив, що передана в установленому порядку гуманітарна  допомога вже є комунальною власністю та не може розподілятися за окремою процедурою. А сам перелік майна погоджено двома підприємствами та оформлено за процедурою. Міський голова поскаржився, що наради з приводу роботи нового стоматологічного підприємства відбуваються тричі на день, і процес йде важко, при цьому порадив двом керівникам ще раз остаточно узгодити перелік майна та площі оренди. У підсумку, обидва питання зняли з порядку денного.

Новому КП «Стоматологічна поліклініка» передадуть майно, а футбольному клубу «Бровари» виділять 200 тис.грн – підсумки комунальної комісії 

Щодо роботи нового КП, то на сесії «з голосу» озвучили питання про внесення змін у програму із стоматології: на зарплату в грудні 2019 року виділили 231 тис.грн та ще 63 тис.грн – на закупівлю двох ноутбуків, касового апарату та офісної техніки. На запитання депутатів щодо перспектив роботи нового КП, керівниця Ірина Тесля повідомила, що тільки після запровадження оплати послуг через касовий апарат можна визначатися із економічними перспективами підприємства, тому що наразі немає жодних офіційних даних про роботу поліклініки.

Дешевше від комерційних: у комунальній стоматполіклініці озвучили тарифи на послуги 

 Земельні питання: ДП «РПЦ» – «ні», мийці на Київській – нарешті, «так»

Першим питанням блоку земельних питань було внесення змін у детальний план територій VI мікрорайону. Голова земельної комісії Василь Кочубей закликав депутатів відмовити у внесені змін у ДТП до прийняття Генерального плану міста та детально пояснив чому. Василь Кочубей підкреслив, що після прийняття Генплану потреба у численних внесеннях змін у ДПТ суттєво зменшиться. Депутати погодилися із такими аргументами та відмовили потенційному забудовнику.

Багатоповерхової забудови за Княжицким переїздом не буде. Поки що, підсумки земельної комісії

Наступним суперечливим питанням було надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення двох ділянок площею 2,007 га та 14,2527 га в постійне користування ДП «Радіопередавальний центр» на вул. О. Оникієнка, 6. Присутній на сесії директор цього підприємства Олексій Скочко повідомив депутатам, що на вказаних ділянках розташовано 14 об’єктів нерухомого майна загальною площею близько 5600 кв.м, на які зареєстровано право власності. На запитання депутатів щодо планів на використання ділянок, Олексій Скочко повідомив, що там розташується обладнання для роботи ефірно-кабельного телебачення. Тривали запеклі суперечки щодо тотальної неефективності роботи державних підприємств та реальної загрози, що таке майно може бути продано з аукціону невідомим власникам. Керівник ДП РПЦ пояснював, що державні підприємства не можуть ефективно розпоряджатися майном та землею, позаяк земля не перебуває у власності підприємств, але не переконав депутатів, тож рішення вони не підтримали.

сесія

Олексій Скочко

Проте цього разу, нарешті, пощастило двом підприємцям, які вже тривалий час намагаються викупити землю під своєю бізнес-нерухомістю. Мова про ФОП Костомаха Є.Л. – власника мийки на вул. Київській та ФОП Дущенка, власника нового кафе на «Алеї кохання». Депутати 22-ма голосами «за» дозволили проведення грошової оцінки з метою викупу земельних ділянок.

Автомийка на Київській: переможені та переможці 

Також міський голова відповів на запитання депутатів щодо роботи відремонтованого спорткомплексу «Світлотехнік». За словами мера, спорткомплекс використовуватиметься саме для потреб дітей. Наразі там тренуються близько 300 дітлахів із 11 різних спортивних напрямках: від ушу до футболу. Також, щоб не обмежувати інтереси дорослих, які бажають займатися футболом, проведена робота із обласним училищем фізкультури щодо узгодження графіка занять та проведення змагань із футзалу. Згадали і про проблеми підключення до електромереж цього спорткомплексу, які планують вирішити найближчим часом.

Наостанок головуючий повідомив депутатам, що не володіє жодним заводом із виробництва тротуарної плитки, а секретар міської ради нагадав, що у грудні мають відбутися обов’язкові щорічні звіти депутатів.

Ангеліна Козлова

Фото – Олени Слободяник, головне фото – Ангеліна Козлова

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари