На ірпінській набережній посіють мавританські газони (відео) — ITV

На ірпінській набережній посіють мавританські газони (відео) — ITV
30 Травня 2024, 18:29
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Це — ірпінська набережна. Ви ж впізнали її ?! А знаєте, що буде на території, де зараз працює ось цей тракторець? Мавританський газон. Природнє квіткове різнотрав’я. Здебільшого це ще називають природніми луками. Поселення таких луків на ірпінську набережну ініціювало Управління благоустрою міста. Зараз завдання тракторця — прибрати весь бур’ян, який захаращує берег річки.

Катерина Пасюк, керівниця КП «Управління благоустрою міста»:

«Потім підростає знову бур’янець, ми його протравлюємо. Воно не буде оратися. Культиватор пройде. Він ще дрібніше спушить, переб’є корінчики, стане така рівненька галявинка і вже в осінь ми висіваємо природні луки».

Природні луки вже давно стали трендом в Європі. Відомо, що вони покращують грунтову стуктуру і сприяють збереженню місцевої флори та фауни.

Катерина Пасюк, керівниця КП «Управління благоустрою міста»:

«Висіявши ці луки, ми дамо харчування нашим комашкам і бджілкам. Вони будуть збирати нектар і пилок, і тим самим будуть харчуватися. Можливо, у нас тут на одній із локацій і будуть стояти вулики. Уявляєте собі? Прийшли на ірпінську набережну і збираєте мед. Ось вам свіжачок із природніх луків і мавританських газонів. Медок із ірпінської набережної.

Природні луки протягнуться вздовж річки Ірпінь, на вигинах берега від Романівки аж до залізничного мосту.

Надія Дроган, журналістка:

«Отакі смуги рівні, які йдуть уздож доріжок, які були запроєктовані, коли будували набережну, вони так і залишаться в штучних газонах. А ось такі півострови, такі заглибини, які у цих звивинах річки, на них і будуть розташовані мавританські газони або ж природні луки. Таких півострівців на набережній чотири».

Окрім того, що набережна замість бур’яну вбереться у багатобарвні природні квіти і матиме живий вигляд, вона ще й позбудеться дуже алергенної амброзії. Ця рослина завжди дошкуляла містянам і гостям, які тут відпочивають.  Природні луки вигідні ще й тим, що економлять ресурси на  обслуговування.

Надія Дроган, журналістка:

«Цікаво, що ці природні луки не треба косити, на відміну від газонів. Їх не треба і поливати, вони самі себе поливають, самі себе сіють. Словом, природні луки – на самообслуговуванні.



Джерело: ITV