На деяке насіння в «Садівнику» існує попередній запис

image
26 Лютого 2019, 16:32
Поділитися:

Катерина Летяк: “Мені подобається скуповуватися в “Садівнику”, бо тут не просто відпускають товар, а й дають корисні поради”

Для посіву насіння перцю найоптимальніший період – з 10 лютого по 10 березня. Що варто знати городникам-початківцям, аби насіння зійшло гарно, а розсада не хворіла, журналіст «Вісника» розпитував у 34-річного Сергія Івахна, який має агрономічну освіту і є власником магазину “Садівник” на вул. Набережній у Переяславі-Хмельницькому. Однак поспілкувалися не лише про це.

Перець краще поливати розчином міндобрив

– Насамперед зазначу, що всі сорти насіння солодкого чи гіркого перцю люблять поживний і повітряний ґрунт, – говорить він. – Аби не заморочуватися з приготуванням потрібної ґрунтосуміші, у нашому магазині за помірною ціною можна придбати грунтосуміш “Розсада” або торф’яний субстрат “Щедра земля”.

Оптимальна глибина посадки насіння перцю – один сантиметр. Глибше садити не варто, інакше насінини всі життєві сили розтратять на проростання, в результаті саджанці будуть відставати в розвитку, хворіти, гинути. Потім ємкість необхідно накрити плівкою або склом, поставити в тепле місце і чекати сходів. Як тільки з’являться перші петельки сходів, не очікуючи появи інших, варто поставити ємкість під лампу денного освітлення. (Якщо чекати інших сходів, то сім’ядольне коліно у сильніших рослин, що зійшли, витягнеться, розсада буде цибатою і слабкою).

Оскільки перець – культура теплолюбна, то його не можна ставити на підвіконня біля самого скла, де прохолодно. При цьому він дуже світлолюбний, хоча й не витягується, як приміром томат, при недоліку освітлення.  

Пікірувати перець краще при наявності 3-4 справжніх листочків. При пересаджуванні головне – не ушкодити кореневу систему. Загалом із пересадкою перцю квапитися не раджу: чим він старший, тим легше перенесе пересадження.

Коренева система перцю дуже слабка в порівнянні з іншими пасльоновими. У нього погана здатність до регенерації, корінь крихкий і легко рветься при пересадці. Перець не можна висаджувати занадто глибоко, оскільки коренева шийка при заглибленні затримує ріст рослини, він буде хворіти. Тож при висадженні в ґрунт перець не заглиблюють, а садять так само, як він ріс у горщику. Не треба загущувати посадки, бо це приведе до стеблової гнилі. До слова, перець добре вирощувати уздовж рядів томату, тоді він не буде піддаватися нападу попелиці. 

Як тільки на рослині з’явився новий листочок — вона прижилася і тепер її можна підживлювати. Зазвичай перець підживлюють 2 рази на місяць. Поливають регулярно, але помірно. Краще поливати не водою, а слабким розчином мінерального добрива. Для успішного вирощування перцю та й іншої городини раджу скористатися Хелатином. Адже це добриво стимулює ріст і розвиток рослин, підвищує стійкість до хвороб, посухи, перепадів температур і збільшує врожайність аж на 20 відсотків.

Сподіваюся, усі знають про те, що гострий і солодкий перець поруч не саджають. Справа в тім, що родоначальником солодкого перцю є перець гіркий, а тому при перезапиленні всі перці виростуть гіркими.

Вже можна придбати первоцвіти 

Кожного сезону у “Садівнику” з’являється насіння овочів, трав і квітів Зокрема, днями сюди завезли якісне насіння овочів і квітів від ТМ “Spojnia“.

Аби уникнути підробокнекондиційного насіння (тобто такого, що за своїми якісними показниками не відповідає нормативним вимогам “Spojnia) я зі своєю дружиною Аліною особисто їздив до польського міста Сьрем, де воно виробляється, – веде далі Сергій. — Тепер я точно знаю, що продаватиму своїм покупцям якісне, сортове насіння. По правді сказати, це мої постійні покупці попросили мене віднайти це насіння, бо вже користувалися ним і мали небувалий урожай огірків, помідорів, перцю, редису та насіннєвої цибулі і картоплі.

Користується попитом у цій крамниці й насіння кормового буряка “Лада”, який виростає до гігантських розмірів. На його придбання тут навіть ведеться попередній запис, адже таке насіння швидко розкуповується і не завжди є на оптових насіннєвих базах.

– Наші покупці нарешті дочекалися на завіз посадкової цибулі голландського виробника. Цього сезону вона також розходиться дуже швидко, хоча б усім вистачило, – сказала Аліна Івахно, 34 роки.

Наразі в магазині продаються весняні первоцвіти у горщиках за дуже низькими цінами. А недорогими ці крокуси, примули, цикламени, нарциси, цинерарії, гіацинти і лютики тут є, бо власники “Садівника” вирощують їх у власній теплиці.

– Я люблю скуповуватися у цьому магазині, бо тут не просто відпускають товар, а й дають корисні поради щодо успішного вирощування будь-яких рослин, – зазначила 22-річна Катерина Летяк, яка щойно завітала до “Садівника” по грунт  для кімнатних квітів.

Вже кілька останніх років у “Садівнику” користується попитом насіння на вагу, адже воно значно дешевше і при цьому не поступається якістю тому, що фасоване в кольорові пакетики.

– Зазвичай, аби перевірити насіння на схожість, кілька насінин я кладу на  окраєць клаптика байкової тканини, накриваю їх іншим окрайцем і поливаю теплим чаєм. У цій постійно вологій тканині насіння проростає за кілька днів, проявляючи якість. Так раджу робити й своїм покупцям, – сказав Сергій Івахно.

– А чи є у вас насіння томатів “Сибірський сад”? — запитує 47-річна Валентина Охрименко. – Минулого року помідори сорту “засолочний біляш”, “велике серце англійське”, “італійське спагеті” та “кава з молоком” посіяла моя сусідка і мала небувалий урожай аж до пізньої осені. Аби не забути назви цих помідорів, я записала їх ще восени і оце зі списком прийшла до вас.

– Насінням від торгової марки “Сибірський сад” ми торгуємо не один рік. А користується воно попитом серед наших земляків, бо такі помідори є надзвичайно стійкими до хвороб, непогано переносять раптове зниження температури та не бояться малого світлового дня, тож і родять гарно, – пояснив Сергій Івахно.

У “Садівнику”, окрім величезного асортименту якісного посадкового матеріалу, гарно продається й садово-городній інвентар, парнички, плівка для парників, вазони для квітів та багато іншого. Мені ж власник крамниці порадив придбати “Чистий ствол” – препарат, що ефективно захищає фруктові дерева, ягідні кущі, виноград і декоративні рослини від шкідників та лишайнинів. До його поради я дослухалася і придбала ще спеціальне вапно для побілки дерев, адже роботи в саду ось-ось розпочнуться.

Олена МАТВІЄНКО

Джерело: Вісник Переяславщини