На Броварщині відбувся мітинг-реквієм до Дня вшанування пам’яті Героїв Крут

image
29 Січня 2020, 18:13
Поділитися:

Сьогодні, 29 січня, біля Кургану «Пам’яті Героїв Крут», що на території Літківської сільської ради, відбувся пам’ятний захід до чергової річниці подвигу студентського війська українських патріотів.

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років. 

Вшанувати пам’ять Героїв Крут зібралися: заступник голови Київської обласної державної адміністрації В. Володін, військовий  комісар Київського обласного військового комісаріату полковник Ю. Максимів, голова Броварської районної державної адміністрації М. Клименко, військовий комісар Броварського ОМВК.

 

В. Довгань, голова громадської ради ветеранів та учасників АТО при Броварській райдержадміністрації В. Білик, представники Броварської районної ради, сільські голови та селищні голови ОТГ, представники українського козацтва з Вишгорода, депутати всіх рівнів, представники громадських об’єднань, учнівська молодь, актив району та ЗМІ.

 

Сто два роки тому відбулася подія в історії нашої країни, яка стала символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. Добровольці — захисники Крут виступили проти кількатисячного російсько-більшовицького війська, затримавши таким чином наступ на Київ на чотири дні. Для тільки-но проголошеної незалежної Української Народної Республіки це були визначальні дні, які дозволили їй отримати міжнародне визнання та військову допомогу.

– Ще зовсім молоді, але з абсолютним усвідомленням того, що вони хочуть бути вільними і незалежними, оборонці Крут стали на захист української державності. Їх героїзм є символом незламності українців, — зазначив Василь Володін.

  

Микола Клименко наголосив, що таку ж силу духу і стійкість у цей самий день понад сто років потому виявили і наші сучасні герої. Ми низько вклоняємось їх подвигу та пишаємось ними.

Про те, що участь студентів у бою під Літками та Крутами була свідомим вибором, і недарма ж крутянських героїв називають «першими кіборгами», порівнюючи їх із захисниками Донецького аеропорту наголосив Ю. Максимів.

Кожен з виступаючих наголошували на тому, що і сьогодні захисники України демонструють спадковість українських військових та являють собою віддзеркалення героїчного минулого Українського народу, вражають своїм патріотизмом, самовідданістю та досвідом навіть військовослужбовців провідних країн світу.

 

Молоде покоління мешканців Броварщини своїми виступами додало патріотичного настрою.

Пам’ять усіх полеглих за свободу та незалежність Української держави учасники заходу вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку.

  

По закінченню заходу за участі протоієрея о. Миколая – настоятеля Свято-Покровського храму (с. Літки) та о. Василя – настоятеля Свято-Михайлівського храму (с. Красилівка) відбулась панахида за загиблими в бою.

Броварська РДА

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed