На Броварщині в результаті авіакатастрофи пасажирського літака загинуло 49 угорців (ВІДЕО)

image
6 Березня 2019, 12:22
Поділитися:

Видання «At Brovary» нещодавно розповідало про авіакатастрофу, яка трапилась неподалік с. Княжичі, Броварського району в 1990 році. Нащастя тоді аварія літака, який прямував з Грузії в Україну, була без загиблих.
Але ще раніше, в далекому 1971 році на території Броварського району трапилась авіакатастрофа, в якій загинуло 49 чоловік.

 

В четвер 16 вересня 1971 року пасажирський літак ТУ-134, який належав угорській авіакомпанії «Malév Hungarian Airlines», здійснював рейс 110 (Будапешт – Київ). На борту літака знаходились 41 пасажир та 8 членів екіпажу. При цьому пасажирами в основному була робоча делегація, яка прямувала спершу до Києва, щоб звідти вже податися до Криму. Затримавшись на годину через погану погоду, рейс 110 з 8 членами екіпажу і 41 пасажиром на борту вилетів з Будапешта і після набору висоти зайняв ешелон 9700 метрів. За даними прогнозу погоди, в київському аеропорту Бориспіль в цей час стояла похмура погода. Вертикальна видимість становила 80 метрів, а горизонтальна – 1700 метрів. У командира екіпажу метеорологічний мінімум становив 150 на 1800 метрів, тому в даній ситуації, як запасний аеродром була обрана Одеса, однак командир все одно попрямував до Києва, сподіваючись на деяке поліпшення погодних умов.

 

Але потім на 50-й хвилині польоту система перемкнула живлення електричних ланцюгів 28 вольт на аварійну схему, так як відмовили всі 4 генератора потужністю 12 кВт. Як пізніше буде встановлено, самі генератори були справні, причиною вмикнення аварійної схеми став збій в роботі автоматики. Також збоєм виявився і сигнал про спрацювання протипожежної системи. На висоті 3700 метрів екіпаж перейшов на зв’язок з диспетчером Бориспільського аеропорту. Бортові системи авіалайнера живилися від акумуляторних батарей, а тому екіпажу було б оголосити надзвичайну ситуацію, тоді йому дали б відразу прямий захід. Однак угорський екіпаж не доповів про це, а тому рейс 110 був відправлений за стандартною схемою заходу на посадку. Також екіпажу слідувало б до даної ситуації відключити зайві електричні прилади та обладнання, як, наприклад, холодильник і кухню. Однак це теж не було зроблено, що помітно скоротило час роботи від батарей.

Захід виконувався з південного боку, а в цей час видимість в аеропорту впала до 700 метрів. Диспетчер запитав у капітана повітряного судна, який у того метеорологічний мінімум, на що отримав оманливу відповідь – 60 на 600 метрів. Так як рейс 110 вже значно відхилився від глісади, то він був відправлений на друге коло. При повторному заході екіпаж вже завершив четвертий розворот передчасно і виявився в 3 кілометрах правіше, тому знову був змушений переривати захід. Однак на той час акумуляторні батареї вже розрядилися, через що навігаційні прилади стали відмовляти, а в умовах польоту з низькою хмарністію це призвело до того, що екіпаж був дезорієнтований і не помітив, як перейшов в круте зниження. Коли літак на висоті 50-70 метрів вийшов з хмар і пілоти побачили землю, то у них вже не вистачило часу на виправлення ситуації.

  

О 11:43 в 28 кілометрах на північ від аеропорту на швидкості 500-580 км / ч Ту-134 зачепив правою площиною землю, а потім фюзеляж вдарився об землю і врізався в залізничний насип, в результаті чого було повністю зруйновано. Це трапилось саме поблизу с. Тарасівка (тоді с. Мала Тарасівка), Броварського району.
Крім угорської делегації у складі 41 чоловік загинули всі члени екіпажу (8 чоловік):

Капітан повітряного судна – Шандор Месарош.
Другий пілот – Ласло Вереш.
Штурман-перевіряючий – Шандор Папп.
Штурман – Андор Деак.
Бортрадист – Мартон Такаш.
Стюардеса – Валерия Соке.
Стюардеса – Каталин Секелихиди.
Стюардеса – Зузанна Такаш.

В ході розслідування комісія прийшла до висновку, що до катастрофи призвела трагічний ланцюг різних факторів, в тому числі збій в роботі електроживлення, складні погодні умови в Києві і при цьому зайва самовпевненість командира, екіпаж забув відключити зайві прилади й не оголошував надзвичайну ситуацію. В результаті після 29 хвилин польоту на акумуляторних батареях авіалайнер виявився знеструмлений, а екіпаж втратив контроль над ситуацією.

Для інформації даний літак був випущений Харьківським авіаційним заводом в 1968 році. Літак продали угорської авіакомпанії Malév Hungarian Airlines, де він отримав реєстраційний номер HA-LBD. Варто зазначити, що для авіакомпанії це був другий літак даного типу. Пасажиромісткість салону становила 72 місця.

 

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed