На Броварщині утворяться ще дві територіальні громади – Калинівська та Зазимська

image
8 Лютого 2019, 18:59
Поділитися:

7 лютого 2019 року голова Київської облдержадміністрації (КОДА) Олександр Терещук підписав висновки про відповідність Конституції та законам України проектів рішень про утворення двох добровільних об’єднаних територіальних громад (ОТГ) у Броварському районі – Зазимської та Калинівської.

Калинівка подала документи до КОДА на отримання висновку ще 30 травня 2018 року за часів головування Олександра Горгана, але з невідомих причин документ протягом тривалого часу не підписували. Активний рух до створення громади Калинівка розпочала ще зі старту децентралізаційної реформи, тобто з 2015 року. Тоді, правда, передбачалося, що Калинівка увійде до складу майбутньої Великодимерської ОТГ. Громада та депутатський корпус з цим не погодилися, вважаючи, що вони спроможні (насамперед економічно) створити свою громаду з центром у Калинівці. Спочатку обговорювався варіант об’єднання з двох населених пунктів – Калинівки та Рожівки, з часом з’явився й інший варіант – утворення Придесінської громади за участі цих двох населених пунктів. Зрештою, після кількох спроб остаточно вималювалася ініціатива про утворення ОТГ з двох сільських та однієї селищної ради, тобто Калинівки, Красилівки та Рожівки.

Особливо бурхливо проходив процес визначення, в якому децентралізаційному напрямку рухатися, у Красилівці, але врешті-решт мешканці села підтримали входження до Калинівської селищної ОТГ.

Вадим Булкот

«Нарешті ми дочекалися позитивного висновку, – з радістю в голосі говорить селищний голова Калинівки Вадим Булкот, який доклав багато зусиль, аби це відбулося. – Хочу зазначити, що за час, коли ми рухалися до утворення ОТГ, змінилося чотири керівники області. І лише четвертий голова КОДА Олександр Терещук підписав висновок, за що ми йому дуже вдячні. Моя особиста зустріч з Олександром Дмитровичем відбулася в один із перших днів після його призначення. Вона, до слова, розпочалася о 20:30. Ми познайомилися, голова КОДА вислухав мене і сказав: «Якщо з документами все в порядку, то я неодмінно підпишу висновок». Свого слова він дотримав. Попереду у нас дуже багато роботи, але ми упевнені, що наша громада буде дієздатною і перспективною».

Складним був шлях і майбутньої Зазимської ОТГ. Активний період припав на початок 2018 року. Зазимська сільська рада на чолі з Людмилою Спичак ініціювала створення ОТГ з центром у Зазим’ї. Вона мала б об’єднати усі села Придесіння на Броварщині. Однак Рожни, Літки й Літочки не погодилися. Залишалася Пухівка. Рішення цього села стало вирішальним для утворення ОТГ у складі трьох – Погреби, Зазим’я та Пухівка – чи двох населених пунктів. Попри те, що на громадських слуханнях у Пухівці його учасники відчутною більшістю проголосували за входження до Зазимської ОТГ, сесія сільської ради не підтримала це рішення. 27 березня 2018 року під час голосування депутатів не вистачило для позитивного вердикту лише одного голосу. І ним був голос сільського голови Пухівки Микола Труби. Очільник пухівської громади з 24-річним стажем утримався.

Після цього й виникла інша конфігурація Зазимської ОТГ – з двох сіл – Зазим’я та Погребів, що є лідерами соціально-економічного розвитку в Придесінні. Після того, як почав діяти закон про доприєднання до утворених громад, такий варіант став можливим. Головне, аби майбутня громада була спроможною. Зазим’я та Погреби попри скептицизм багатьох, у тому числі й депутатів обласної ради, довели це в економічному обґрунтуванні та отримали позитивний висновок.

Віталій Крупенко

«Ми пройшли нелегкий шлях, – говорить один з ініціаторів створення Зазимської ОТГ, сільський голова Погребів Віталій Крупенко. – Причому в умовах, коли багато не вірили в успіх цієї справи, говорили, що це неможливо, нереально. Тому для наших громад це безперечно дуже велика подія. Ми чудово розуміємо, що попереду нас очікує, можна сказати, титанічна робота. Але вона того варта. Ми віримо, що Зазимська ОТГ буде міцним утворенням на децентралізаційній карті України. Так само віримо, що до нас приєднаються й інші села нашого, броварського Придесіння».

Подальша процедура передбачає, що найближчим часом в трьох радах майбутньої Калинівської ОТГ та у двох Зазимської мають знову відбутися сесії, де депутати прийматимуть остаточні рішення щодо утворення громад. Після цього відповідні документи знову подаються до Київської облдержадміністрації, завдання якої – у відведений законом термін зробити подання до Центральної виборчої комісії щодо проведення виборів у Калинівській та Зазимській ОТГ. Час, коли вони відбудуться, – то вже прерогатива ЦВК.

У разі остаточного завершення процесу Броварський район стане лідером у Київській області з утворення громад. До двох вже існуючих громад – Калитянської та Великодимерської – доєднаються ще дві.

Анатолій Гаркуша

Джерело: Трибуна Бровари