На Бежівці встановили новий МАФ. Чи діє мораторій та чому бориспільські МАФи «почорніли»?

image
16 Серпня 2023, 13:13
Поділитися:

«Чому попри заборону міської влади у нас під будинком нещодавно побудували новий МАФ?» — із таким питанням до «Вістей» звернулися мешканці багатоповерхового будинку на вул. Бежівка, 3. МАФ уже традиційного для Борисполя чорного кольору звели за багатоповерхівкою, між доріжкою, що пролягає вздовж будинку повз зелену зону, та тротуаром. У кількох метрах від нього — ще два невеликих магазини. Будівельні роботи майже завершені, і скоро черговий магазин відкриє двері для відвідувачів. Із запитанням, чи законно встановлений об’єкт, «Вісті» звернулися до в.о. керівника відділу з питань благоустрою Василя Дорожкіна та головного архітектора Борисполя Тетяни Харитонюк. 

МАФ законний, але заборона досі діє

За словами Василя Дорожкіна, перевірка виявила, що підприємець Науменко Катерина Миколаївна має виготовлену та погоджену з необхідними інстанціями документацію на МАФ, у тому числі паспорт прив’язки, тому жодних претензій до неї з боку відділу благоустрою бути не може.

Питання про законність видачі паспорту прив’язки під час дії заборони «Вісті» спрямували до головного архітектора міста. 

«Усі документи зроблені до мораторію на встановлення у Борисполі нових малих архітектурних форм (МАФів). Це ж стосується оренди — договір був укладений ще кілька років тому. Наскільки пам’ятаю, виготовляти документи підприємець почав ще у 2021 році, але перший раз отримали відмову, оскільки в них було показане неправильне місце», — пояснила посадовиця.

Також вона зауважила, що заборона не діє лише у випадку, якщо людина хоче встановити МАФ на власній чи вже орендованій земельній ділянці — тоді жодних заперечень при зверненні в архітектуру людина не отримає. Виключення стосується ділянок, по яких проходять комунікації, тоді теж встановлення МАФів там не є можливим. Якщо ж мова йде про земельну ділянку комунальної власності, встановити на ній МАФ наразі неможливо — мораторій діє до закінчення воєнного стану.

На Бежівці встановили новий МАФ. Чи діє мораторій та чому бориспільські МАФи «почорніли»?

Нові МАФи будуть графітового кольору, а після розробки комплексного плану місце для них буде чітко визначеним

До речі, є певні вимоги й до зовнішнього вигляду МАФів. 

«Ви могли помітити, що нові такі об’єкти здебільшого темно-сірого, графітового кольору. Чому зупинилися саме на таких кольорах? На сьогодні, по-перше, немає чому радіти, а по-друге, такі архітектурні форми робляться з легких матеріалів — профнастилу та скла. Ці матеріали більш гармонійно виглядають саме в сіро-чорних кольорах. Хоча можливе і відхилення від правил — наприклад, на Лисичівці МАФи будуть встановлюватися трохи іншої кольорової гами, ближче до кольору цегли. Таким чином ми намагаємося органічно вписати ці об’єкти в місцевість», — зазначила Тетяна Харитонюк. 

За її словами, зараз місто знаходиться в процесі розробки Комплексного плану громади, до якого входитимуть Генеральний план, План благоустрою тощо.

Також паралельно розробляється Стратегія розвитку громади. Ними обов’язково будуть визначені конкретні місця, де встановлення МАФів буде можливим. Таким чином, хаотичного засмічування громадського простору цими об’єктами більше не буде. 

«Сподіваюсь, що Комплексний план буде розроблено у найближчі роки. Зараз все упирається в брак фінансів — кошти спрямовуються на підтримку ЗСУ. А на розробку Комплексного плану всієї Бориспільської громади (включно із селами) закладено 27 млн грн. Це немаленька сума, до якої входить розробка Комплексного плану з генеральними, детальними планами і розширенням меж населених пунктів», — зауважила головний архітектор міста. 

Нагадаємо, мораторій на встановлення малих архітектурних форм у Борисполі на землях комунальної власності до кінця військового стану прийняли в травні 2023 року. Ще раніше депутати проголосували за заборону на виділення земель комунальної власності під житлову забудову та городництво.

На Бежівці встановили новий МАФ. Чи діє мораторій та чому бориспільські МАФи «почорніли»?

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама