На Андріївському узвозі покажуть унікальний перформанс

image
13 Вересня 2019, 11:29
Поділитися:

Сьогодні у столиці відбудеться відкриття мистецько-відео-музичного перформансу «НАШ ЛУКАШ – вихід з тіні». Захід відбудеться за підтримки Департаменту охорони культурної спадщини та КМДА.

Микола Лукаш (1919-1988) – один із найталановитіших перекладачів ХХ сторіччя, поліглот, мовознавець та лексикограф. Здійснив більше 3 500 перекладів із майже двох десятків мов. Працював над масштабним лексикографічним проектом. Микола Лукаш не припиняв перекладати попри репресії радянської влади. Своїми перекладами він намагався реформувати українську мову після спотворення радянською цензурою та мовною політикою.

У рамках міжнародного всеукраїнського фестивалю «Лукаш Фест», присвяченого 100-річчю від дня народження відомого українського перекладача та лінгвіста, відвідувачам представлять творчість Миколи Лукаша у трьох мистецьких вимірах: 
– цикл відеопоезій мовами оригіналу та в перекладі Миколи Лукаша за участю українських та іноземних студентів;
– виставка картин за мотивами творів Миколи Лукаша, яку виключно для фестивалю створювали митці з усієї України, а також художники з Польщі, Чехії, Білорусі, Молдови та Словаччини. Куруватиме виставку відома мисткиня Галина Отчич. Серед понад 50 учасників будуть як молоді таланти, так і імениті художники, як Наталія Студенкова (Словаччина), Антоніна та Ігор Мосейчук (Молдова), Олександра Брикса (Чехія), Мечислав Малавский (Україна), Роман Опалинський (Україна), Ігор Юрченко (Україна) та інші.
– Літературне слово провідного літературознавця та перекладознавця Лади Коломієць доповнить цей унікальний відео-проект.

Експозицію можна буде переглянути до 18 вересня.

Коли: 13 вересня о 17.30 
Де: приміщення виставкових залів галереї ДІАЗ «Стародавній Київ» (Андріївський узвіз, 5/30) 
Вхід вільний.

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ