На актуальні запитання відповідає начальник Києво-Святошинського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області Станіслав Токар

image
5 Лютого 2019, 14:19
Поділитися:

Чи існує пільгова пенсія по вислузі років для медичних працівників? І хто на неї має право?

Право на пенсію за вислугу років мають право працівники охорони здоров’я після досягнення встановленого пенсійного віку, який залежить від дати народження та при наявності спеціального стажу, за умови звільнення з посади, що дає право на пенсію за вислугу років.
Законом України “Про пенсійне забезпечення” передбачено право на призначення пенсії за вислугу років незалежно від віку особам, які мали вислугу років 25 років станом на 1 квітня 2015 року та 25 років 6 місяців – на 1 січня 2016 року.
Відповідно до п. 2 1 розділу ХV Прикінцеві положення Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» станом на 11.10.2017 р. вимога до наявного спеціального стажу становить наявність не менше 26 років 6 місяців.
Після підтвердження права на пенсію, розглядається питання щодо необхідного віку (від 50 років до 60 років в залежності від дати народження) та наявність необхідного стажу на дату звернення.

Чи рахується рік за два стажу при виході на пенсію для працівників відділення інтенсивної терапії?

Відповідно до статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров’я, у закладах з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах, у паталого – анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я, а також у психіатричних закладах зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.
При визначенні права на призначення пенсії н пільгових умовах – за весь період роботи, а при обчисленні коефіцієнту стажу та розміру пенсії – тільки за період до 01.01.2004 р.

Які умови виходу на пенсію після 13 річного стажу роботи анестезіологічною сестрою?

Основною умовою призначення пенсії за вислугу років є досягнення пенсійного віку та наявності спеціального стажу на момент його досягнення. Водночас збережене право виходу на пенсію за вислугу років на відповідних посадах незалежно від віку особам, які вже мали станом на 1 квітня 2015 року – 25років, або на 31 грудня 2015 року – 25 років 6 місяців.
Пільгою являється те, що стаж роботи, що визначає право на пенсію, буде обчислено в подвійному розмірі

Чи враховується подвійний стаж у пільгову пенсію?

Відповідно до ч. 4 ст. 24 Закону страховий стаж враховується в одинарному розмірі, крім випадків, передбачених цим Законом.
За кожний повний рік стажу роботи (врахованого в одинарному розмірі) на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких давала та дає право на пенсію на пільгових умовах, до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

Чи зараховується стаж працівникам Макарівської ЦРЛ за роки, коли в лікарні була заборгованість по ЄСВ?

Страховий стаж – період протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, в разі відсутності сплати відповідний період не може бути зарахований в страховий стаж.

Чи змінився коефіцієнт нарахування пенсій з 2019 року?

Коефіцієнти стажу та заробітної плати є індивідуальними для кожної особи і визначаються в залежності від кількості років страхового стажу та одержуваної заробітної плати
Коефіцієнт стажу або заробітної плати змінюється в результаті проведення індивідуальних перерахунків з урахуванням додаткових років стажу чи відомостей про заробіток
Разом з тим, з 01.01.2019 року, вперше будуть проведені перерахунки пенсії відповідно до ч. 2 ст. 42 Закону, так зване «осучаснення показника заробітної плати», а саме показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який застосовується для обчислення пенсії, щороку збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески.

Чи перераховується пенсія при досягненні пенсійного віку, якщо людина перебувала на пільговій пенсії по вислузі років?

Перерахунки пенсій, призначених за вислугою років, проводяться тільки після досягнення особою загальновстановленого пенсійного віку відповідно до ст. 26 Закону.
За бажанням, за особистим зверненням пенсіонера, з наданням всіх необхідних документів можливо розглянути питання про перехід на пенсію за віком.

Джерело: Макарів Діловий — Макарів Діловий — Останні новини