Мирова угода Броварської міськради з ТОВ «Нива» має спонукати інших боржників сплатити пайову участь, – чиновники | Трибуна

Мирова угода Броварської міськради з ТОВ «Нива» має спонукати інших боржників сплатити пайову участь, – чиновники | Трибуна
26 Вересня 2024, 19:48
Поділитися:

Сьогодні на сесії Броварської міськради депутати підтримали ( не всі ) рішення підписати мирову угоду з ТОВ «Нива», проти якого ще наприкінці 2023 року порушили справу за несплату пайової участі в розвитку інфраструктури міста.

І хоча підписання мирових угод не рідкісна практика в Броварській міськраді, цей випадок – особливо показовий.

ТОВ «Нива» не вперше зверталось із пропозицією підписати мирову угоду, проте раніше депутати її не підтримували. Цього разу на засідання «регламентної» комісії і погоджувальної ради завітала представниця товариства, яка докладно пояснила, чому виникла заборгованість і які кроки зробило підприємство, аби вирішити конфлікт.

«Товариство протягом деякого періоду збирало необхідну суму і повністю сплатило пайову участь (1 млн 263 тис. 128 грн, – ред.). Також сплатили повністю судовий збір (29 тис. 354,91 грн, – ред.). Ми пропонуємо підписати мирову угоду щодо штрафних санкцій і інфляційних втрат, які не обов’язкові платежі, оскільки не було укладено договору», – повідомила представниця ТОВ «Нива».

Вона ж розповіла, що у 2020 році були внесені зміни до законодавства, які скасували статтю закону, якою передбачалась сплата пайової участі. Проте підприємство не мало наміру ухилятись від сплати, а керувалось чинним законодавством. До кінця 2022 року судова практика відмовляла в задоволенні подібних судових позовів, утім риторика суддів змінилась. Однак і зараз складно спрогнозувати, яке рішення ухвалить суд із огляду на те, що ТОВ вважає суми нарахованих штрафів значно завищеними, а, отже, судові тяжби (із апеляціями і касаціями) можуть тривати роками.

«Зараз у нас є цілий ряд  позовів із подібних ситуацій. Паї різні – від 50 тис. і до мільйонів. Це – єдиний представник бізнесу, який запропонував сплатити відразу всю суму. Підприємці вже сплатили ці кошти і просять відмовитись від штрафних санкцій і інфляції. Як на мене – це нормальне рішення піти назустріч і підтримати бізнес», – зазначив начальник юридичного управління Олександр Каштанюк на засіданні погоджувальної ради.

«Рішення про підписання мирової угоди може стимулювати інших підприємців сплачувати вчасно пайову участь не доводячи справу до судових позовів. Це важливо для підтримки бізнесу і підприємців в умовах сучасності», – підсумувала представниця ТОВ «Нива».

Відтак депутати на сесії «пробачили» умовну заборгованість ТОВ у сумі 693 тис. 866 грн, із яких 580 тис. 091,53 грн –  інфляційні втрати та 113 тис. 774,28 грн – 3% річних за користування коштами.

Сподіваємось, що такий крок справді стимулюватиме інших підприємців, які мають заборгованість перед містом щодо сплати пайової участі в розвиток інфраструктури, шукати можливість розрахуватись із заборгованістю і не допускати початку судових тяжб.

Читайте також:

«У крові Майбоженка виявлено етиловий спирт у концентрації 3,89 проміле, що в 19 (!) разів перевищує допустиму норму»: деталі судового засідання у справі екс-очільника Броварської РВА

ОНОВЛЕНО. Скільки заробляють судді Броварського міськрайонного суду та що придбали за 2,5 роки великої війни: декларації

Суд над головною бухгалтеркою дитсадка «Червоні вітрила»: підсудна не визнає вини щодо розтрати понад 556 тис. грн бюджетних коштів

Броварські комунальники по «вуха» в боргах: на зарплату, світло і газ просять із бюджету міста 37 млн грн

Джерело: Трибуна – Бровари