Микола Княжицький: Закон про державну мову стане історичним для України

image
19 Березня 2019, 19:15
Поділитися:

Ухвалення законопроекту про функціонування української мови як державної №5670-Д стане історичним для країни документом, та завершить процес державотворення України.

Про це під час брифінгу заявив народний депутат фракції «Народний фронт», Голова парламентського комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький.

«Закон про функціонування української мови як державної стане справді історичним для країни. Він повинен стати таким рубіконом, перейшовши який ми ніколи не повернемося у часи русифікації нашого інформаційного простору, дискримінації українців у своїй країні за рідну українську мову», – заявив Княжицький.

Народний депутат також запевнив усіх українців, які використовують в побуті іншу мову: закон жодним чином не впливає на приватне спілкування.

«Також в кафе чи ресторані ви можете звертатися до персоналу будь-якою мовою, і ви отримаєте на неї відповідь, якщо працівники закладу нею володіють. Ми також приймемо окремий закон про права національних меншин та про мови нацменшин. Наш законопроект №5670-Д є одним з найдемократичніших у Центральній та Східній Європі. Закон вводитиметься в дію поступово, окремі його норми набудуть чинності за два чи два з половиною роки», – акцентував голова комітету.

Також, за словами парламентаря, звичайні громадяни не здаватимуть жодних іспитів чи тестів, на відміну від високопосадовців, які будуть зобов‘язані складати тести на знання державної мови. Народний депутат додав, що ухвалення мовногозаконопроекту очікується найближчим часом.

«Я сподіваюсь, що ми ухвалимо цей закон. Зараз ми розглядаємо його в непростій ситуації. Деякі політики, кандидати в президенти кажуть, що цей закон непотрібен, чи не на часі. Але я переконаний, що ми повинні ухвалити його найближчим часом, між першим та другим туром президентських виборів. Інакше ми не зможемо ствердно заявити про завершення створення нашої держави», – підсумував Микола Княжицький.

Прес-служба ПП «Народний фронт»

Джерело: Правда Ірпеня