Ми ділили апельсин, нас багато, він – один | Трибуна

image
1 Грудня 2019, 22:27
Поділитися:

Автор: Ангеліна Козлова

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Перевиконання (профіцит) міського бюджету протягом останніх трьох років створило ілюзію достатку. Згодом усі зрозуміли, що проблем багато, у тому числі тих, рішення яких відкладалося десятиліттями. Врешті-решт наступив момент, коли відкладати вже не можна, але й вирішити не вистачає сил. Тому нам украй необхідна суспільна дискусія: ЯКІ проблеми міста треба вирішувати терміново і навіть на шкоду (противагу) іншим?

Позаяк із наступного тижня почнеться низка комісій перед «бюджетною» сесією на наступний рік, маємо час на підведення підсумків бюджету року, що минає.

Десь із середини року на сесіях і комісіях стало частіше лунати: ГРОШЕЙ НЕМАЄ (саме так, великими літерами). І приблизно у той же час неформально лунало таке: міська влада визначилась із об’єктами, які матимуть пріоритетне фінансування в 2019 році. Серед пріоритетів були наступні об’єкти:

багатостраждальний стадіон у парку «Перемога»;спорткомплекс «Світлотехнік»;ремонт СШ № 7;ремонт дворів (асфальт, плитка);нова школа (молодший корпус ЗОШ № 10).

Не пригадую, щоб цей перелік відкрито обговорювали або узгоджували з депутатами, але усі «перекидання» бюджету за останні кілька сесій були присвячені саме цьому: зняти з усіх, щоб закрити фінансування саме цих об’єктів.

Пару слів про самі об’єкти.

Про стадіон писали стільки, що немає сенсу повторюватися, але думку АВТОРА ідеї можна почитати ТУТ. Врешті-решт, на останній сесії на стадіон спрямували останні 2 млн грн, тобто, на будівництво об’єкту пішло… понад 2 роки і понад 21 млн грн.

Щодо «Світлотехніка», то проєкт розроблений на 26 млн грн, тендер відбувся на 18,4 млн грн. Наразі з останнім рішенням сесії про виділення 1,5 млн грн об’єкт профінансовано загалом лише на 10,5 млн грн (зроблено повністю внутрішні роботи, благоустрій буде  наступного року).

ЗОШ № 7. Не треба пояснювати, чому вона потрапила у перелік: обвал даху «випадково» відбувся одночасно з початком будівництва офісного центру, про який багато вже сказано, а це – «справа честі» міської влади. За ДВА технічних звіти щодо причин обвалу бюджет заплатив майже 0,5 млн грн, і вони нам наочно показали  «глибину безгосподарності»: воду з систем опалення роками зливали просто у підвал, через що підтоплено фундамент, будівля дала  просідання і обвалився дах. На «виправлення ситуації» в цьому році витрачено щонайменше 10 850,0 тис.грн. Минула сесія «закрила» останній транш – в 900,0 тис. грн. Цьому об’єкту пощастило найбільше: профінансований повністю. До речі, один і той самий підрядник ремонтує і СШ № 7, і Світлотехнік, і «ТепЛицю» в  «Прометеї»  – ТОВ «ДК»МІДАС».

Щодо прориву року – тротуарів і дворів  – то фінансування відбувалося частинами, але ви помітили, що «тротуарні» роботи призупинили не лише на вул. Мудрого, а й майже в усьому місті.

А ось об’єкт, який найбільш суттєво вплине на бюджет наступного року, – нова школа на С. Петлюри. Нагадаю, тендер на будівництво школи відбувся з 4-ої спроби, нарешті підрядник приступив до робіт і дійсно безперервно будує об’єкт. За умовами договору, підрядник будує БЕЗ ПЕРЕДПЛАТИ, а місто розраховується за фактичний обсяг робіт. За планом, місто мало заплатити в цьому році з міського бюджету 20 млн грн та 12,8 – з бюджету області, але сплачено лише сума, яка надійшла з бюджету області. Наразі заборгованість за поточні обсяги складає 20 млн грн, і місто знову звернулося в КОДА з проханням виділити 15 млн грн (чи є в нас хоча б інші 5 млн грн – не повідомляється). І обіцянки області – це також поки що обіцянки. А настрій підрядника такий: або оплата, або призупинення будівництва.

По-перше, грошей не вистачило навіть на те, щоб профінансувати найбільш пріоритетні напрямки.

По-друге, ЄДИНИМ пріоритетом наступного бюджетного року буде будівництво школи, – щоб вам там не обіцяли на прийомі у міського голови. РЕАЛЬНІ можливості бюджету такі, що на все інше просто не залишиться ресурсу.

Це з одного боку і непогано: школа місту потрібна. І терміново. Тому на рік доведеться відкласти всі інші напрямки або суттєво їх мінімізувати. Просто краще про це казати чесно і заздалегідь. Наприклад, пояснити

мешканцям вул. Княжицька, Биківнянська або Зелена, що асфальту в 2020 році не буде;мамі дитини з інвалідністю, що путівки на оздоровлення може не вистачити;бабусі, в якої підтоплює хату, що заходів із боротьби з підтопленням рік не буде;ліки на хіміотерапію онкохворі отримуватимуть лише 3 місяці з 12-ти і таке інше

Говорити про це у передвиборчий рік сумно і небезпечно, але може статися, що ми і школу не добудуємо, й  іншим напрямкам ради не дамо.

А ось тут переходимо до головного.

Так, ми поки що не Швейцарія, де мешканці на референдумах самі обирають  напрямки розвитку країни. Але нам украй потрібно терміново навчитися вести суспільний діалог про ПРІОРИТЕТИ бюджету – і на рівні депутатів, і на рівні громади.

Буквально на цьому тижні міський голова повідомив, що у наступному році заплановано доходів усього на 984 млн грн, але «захищені статті» складатимуть 790,0 млн грн. Тобто, «вільно розподіляти» з усього бюджету можна лише 200,0 млн. Чиновник поскаржився, що кожен із депутатів «тягне ковдру на себе», тобто, переймається проблемами свого округу, забуваючи про проблеми усього міста. А тому розподіляти бюджет будуть, як і раніше, чиновники виконкому, тобто, одноосібно міський голова.

Вважаю такий підхід застарілим. А як вважаєте ви?

Головне фото – газета «Громадський ревізор»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари