Мурали Ірпеня: Стінопис від найпопулярнішого в світі

Мурали Ірпеня: Стінопис від найпопулярнішого в світі
7 Листопада 2023, 20:08
Поділитися:

Сайт Ірпеня продовжує розповідати читачам історії про мурали нашого міста.
Минулого разу ми писали про стінопис присвячений незламним Бахмутцям і Соледарцям в центрі Ірпеня. Сьогодні говоритимемо, без перебільшень про найпопулярнішого художника в світі. А саме про мурал маленької балерини на вулиці Северинівська. Ось як він виглядає зараз:

Історія створення
Тут варто почати з персони, яка намалювала цей мурал, адже у цій історії, саме художник грає визначну роль. 
Бенксі – псевдонім вуличного художника, політичного активіста та режисера з Великої Британії. Його справжнє ім’я досі залишається невідомим, а більшість фанатів не хоче, аби його розкривали. 
Бенксі малює графіті завжди обираючи гостро-соціальні теми. Критика капіталізму та споживацтва є ключовою темою, яку Бенксі досліджує і до якої повертається протягом усієї своєї кар’єри. Роботи Бенксі несутьантиконсьюмеристські, антивоєнні, антифашистські та антиімперіалістичні меседжі.
На 9-му місяці повномасштабної війни в Україні на Київщині почали з’являтися графіті, за стилем схожі на роботи Бенксі. В мережі одразу ж почали будувати здогадки і теорії, а пізніше сам художник в Інстаграмі підтвердив, що є автором цих робіт. Одним з семи стінописів було зображення дівчинки на руїнах знищеної росіянами багатоповерхівки в Ірпені на Северинівській. Маленька художня гімнастка красувалася на стіні, однією ногою стоячи на дірці від бомби. Саме отвір від російського снаряда, який влучив в нижню частину будинку, слугує гімнастці Бенксі за опору. У дівчини пошкоджена шия, але незламний дух. Потворну чорну діру вона використовує як основу для балансування на одній нозі, граційно вигнула руку, дивиться вперед.

Вже в 2023-му році стрітарт захистили склом, а пізніше й взагалі перевезли в нове місце, адже будинок повністю демонтували. Комунальники відрізали частину стіни разом з отвором, обережно перевезли і зараз “дівчинка” під захистом того ж самого скла символічно стоїть в найобстрілянішому районі Ірпеня. Графіті знаходиться біля кільця 10-ї лінії, в майбутньому мер Ірпеня обіцяє зробити на цьому місці музей сучасного мистецтва. 
Локація
Ірпінь, вулиця Северинівська, не доїжджаючи до Пчілка маркету на подвір’ї. Там зараз стоять дві маршрутки, ось як виглядає це місце:
Дата відкриття
Листопад, 2022 року
Хто малював
Бенксі 
Джерело: 04597.com.ua

Джерело: Новини Ірпеня – головні і актуальні Ірпіньські
новини сьогодні на 04597.com.ua