МОЗ закликав донорів з негативним резус-фактором здавати кров

image
4 Квітня 2023, 18:08
Поділитися:

4 квітня 2023 г. 18:02

В українських центрах служби крові чекають донорів крові резус-негативної належності. Щоб здати кров, необхідно зателефонувати до центру крові у місті, де проживає донор або найближчому до нього.

Про це, як передає KВ, повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я України.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Звертаємо увагу, що в критичних ситуаціях, у разі масивних крововтрат постраждалим із будь-яким фенотипом, як першу дозу можна застосовувати еритроцити або кров резус-негативної належності О (І) групи”, – йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров’я.

Згідно повідомлення пресслужби, стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є однією з умов обороноздатності країни та запорукою її національної безпеки.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Відомо, що вже вдалося достатньо збільшити щоденний запас еритроцитарних компонентів крові.

“Проте серед нас, як і серед всього населення Європи, лише 14% мають кров резус-негативної належності. Відповідно і кількість донорів резус-негативного фенотипу — невисока. Тому важливими є сталі запаси компонентів крові усіх груп і резус-належності”, – прокоментували у Міністерстві охорони здоров’я.

Як додали у пресслужбі, щоб здати кров, необхідно зателефонувати до центру крові у місті, де проживає донор або найближчому до нього.

Раніше KВ повідомила, що у Києві запровадили сталий графік роботи виїзних бригад Київського міського центру крові. Наразі вони приймають всіх охочих здати кров за шістьма адресами.

Читайте: З понеділка, 6 березня, у столиці виїзні бригади по забору крові працюватимуть за постійними адресами (перелік)

Фото: пресслужба Міністерство охорони здоров’я України

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона