МОЗ: ЦКПХ працюватимуть за 5 напрямами задля забезпечення психологічного здоровʼя населення на рівні регіонів та громад

image
18 Серпня 2023, 13:32
Поділитися:

Йдеться про моніторинг психологічного стану населення на рівні районів та області, реалізацію програм з психологічної підтримки на робочих місцях, боротьбу зі стигмою, комунікацію з органами місцевого самоврядування щодо спільної стратегії на рівні області задля розширення доступу населення до послуг з психологічної підтримки та безпосередньої розʼяснювальної роботи з людьми для підвищення рівня обізнаності. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України.

«Компонент психічного здоров’я — це невід’ємна частина системи громадського здоров’я і обов’язкова функція центрів контролю та профілактики хвороб у профілактиці неінфекційних захворювань. Наразі 7 млн українців переживають тривогу та самотність від розлуки із близькими через переїзд до інших міст, підтримки потребують родичі військовослужбовців. Тому реалізація програм ЦКПХ на рівні районів та областей у короткостроковій перспективі дозволить зменшити вплив психологічного стану на розвиток хвороб, пов’язаних зі стресом, зокрема депресивних станів», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Центри контролю та профілактики хвороб в кожній області реалізовуватимуть короткострокові завдання у галузі психологічного здоров’я населення. Зокрема, проводитимуть епіднагляд та аналітичний супровід психологічного стану людей у громадах на рівні регіонів. Мова не лише про такі наслідки війни, як психологічні травми, а й про адаптацію внутрішньо переміщених осіб, професійне вигорання серед медичних працівників та дитячі проблеми у зв’язку зі зміною місця проживання. 

ЦКПХ впроваджуватимуть програми з психічного здоров’я на робочих місцях. Моніторинг включатиме як бесіди фахівців з працівниками, так і скринінг-анкетування. Це дозволить у перспективі відстежувати та аналізувати як психологічні зміни однієї людини, так і всього колективу. 

Для підвищення обізнаності про психологічні проблеми, їхні прояви та наслідки спеціалісти ЦКПХ проводитимуть зустрічі з громадами та працюватимуть адресно за зверненнями. Окрема увага приділятиметься роботі зі стигмою та боротьбі зі стигматизуючими проявами під час обговорень психологічних проблем в родині чи колективі. 
Нагадаємо, на рівні держави триває реалізація Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою першої леді Олени Зеленської. Мета програми — навчити українців піклуватися про ментальне благополуччя і «бути у себе на часі»; створити дієву державну систему психосоціальної підтримки та супроводження для громадян, які потребують фахової допомоги.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація