МОЗ попереджає: Обережно! Недоказова реабілітація: лазеротерапія

image
19 Вересня 2023, 15:43
Поділитися:

Якщо легенди в літературі можуть бути цікавими та захопливими, то міфи в реабілітації – неефективними й дороговартісними. Сумнівні апаратні методи вкрай рідко шкодять пацієнтам. Втім, вони абсолютно точно не допомагають побороти функціональні обмеження або повернути згаяний час. Одним із напівміфічних методів вважається й лазеротерапія. В його основі – вплив на тканину лазерного випромінювання з певною довжиною світлової хвилі. 

Серед ефектів, які приписують цьому виду терапії, зокрема: 

протизапальний, 
знеболювальний, 
протинабряковий,  
загоювальний.  

Спектр використання – широкий. Та зазвичай лазер застосовують у разі ревматичних і дегенеративних захворювань опорно-рухового апарату, пролежнях, м’язових спазмах та для загоєння ран.

Втім, покладатись виключно на лазер не варто. Адже реабілітація – важка робота цілої команди фахівців та самого пацієнта. Без розуміння першопричин, повного залучення людини та активного й доказового відновлення, жоден апарат не допоможе. 

Лазеротерапія – відносно новий метод. Тож збір доказової бази триває. Наразі в медичних базах даних можна знайти велику кількість рандомізованих досліджень і метааналізів із різними результатами. Наприклад, «Ефективність високоінтенсивної лазерної терапії в лікуванні захворювань опорно-рухового апарату», оприлюднений у National Library of Medicine. Рівень доказовості публікації – помірний. Вона не дає змоги прийти до однозначних висновків. Тож для подальшої оцінки можливості застосування лазера за різних станів необхідні додаткові добре сплановані дослідження, які включатимуть більші вибірки з тривалим спостереженням.

Натомість правильно підібрані фізичні вправи мають тверду доказову базу. Зокрема, це підтверджує публікація «Ефективні варіанти лікування кістково-м’язового болю в первинній медичній допомозі: систематичний огляд сучасних доказів», який можна знайти в National Library of Medicine. Цей огляд представляє вичерпний підсумок і критичну оцінку сучасних доказів щодо лікування больових проявів у первинній медичній допомозі. Він демонструє вичерпні докази ефективності активних вправ та психологічних втручань у разі проблем опорно-рухового апарату. 

Враховуючи наявні дані, фахівці переконують: лазер, в кращому випадку, може бути лише доповненням до доказової й ефективної реабілітаційної допомоги. Хоча, звісно, краще дочекатись більш ґрунтовних та якісних досліджень, які стосуються цього методу. 

Нагадаємо, доказова реабілітація – безоплатна для людей та повністю покривається НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій. 

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із тривалістю процедур від трьох годин на день. За двома напрямами та більше – понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу. 

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама