Морозиво – ласощі, що асоціюються з літом, та чи всі вони однакові?

image
22 Червня 2023, 09:57
Поділитися:


Але окреме місце серед всього різноманіття займає італійський традиційний десерт Gelato, що впевнено завойовує любов поціновувачів по всьому світу.

Здавалося б, це ж просто морозиво, що ж там такого незвичного? Як дізнались Хроніки Обухова, все не так просто, існують цілі школи де навчають правильно готувати холодний десерт.

Ідеально приготоване морозиво навіть при температурі -18, -20 не перетворюється на лід адже має в своєму складі цукри різних видів, які не дають замерзнути та натуральні загущувачі, які надають еластичної структури.

До речі, справжнє морозиво не повинно бути надто холодне. Ви знали?

А знали, що не обов’язково їхати в Італію аби його скуштувати? Віднедавна знаменитим морозивом можна поласувати і в Обухові.

Про це і не тільки ми поговорили з підприємицею Тетяною Савенко, котра знає про італійські ласощі все.

Ідея виготовляти італійське морозиво в Обухові, – розповіла Тетяна, з’явилась десь років 3-4 тому, після того як з родиною відвідали Італію і познайомились з цим десертом. Саме тоді почали шукати де можна навчитись усім тонкощам приготування. Знайшли в серці Італії, неподалік Мілану, єдину, всесвітньо відому школу, в якій навчаються кухарі з усього світу. Там Тетяна неодноразово проходила навчання і вдосконалювала набуті навички, працюючи в італійській сімейній Джелатерії, якій вже понад 30 років.

Продовжила навчання, придбавши закордонний онлайн-курс, який викладався англійською мовою. Заради цього ще заздалегідь почала вивчати англійську аби мати змогу повноцінно дізнаватись всі тонкощі.

Спинятись на досягнутому Тетяна не збирається, постійно відвідує спеціальні виставки, цікавиться досвідом колег. Навіть довелось згадати всі свої знання з математики і хімії, адже кожен продукт має свої особливості і потрібно дуже точно розрахувати кількість аби морозиво було саме такої структури як потрібно.

Морозиво - ласощі, що асоціюються з літом, та чи всі вони однакові?

Що ж такого особливого у джелато?

Це відомий на увесь світ італійський холодний десерт з виразним смаком завдяки низькому вмісту повітря і якісним інгредієнтам. А ще згідно рецептури додається максимальна кількість ягідного пюре аби відчувався смак саме тих ягід, які обирає споживач.

До речі, топінги та різноманітні наповнювачі для морозива із сезонних ягід і фруктів ми готуємо самостійно.

Попри те, що у приготуванні використовуються досить жировмісні продукти, такі як молоко та вершки, післясмак джелато не жирний. Немає такого присмаку як в пломбірі чи іншому індустріальному морозиві.

Морозиво - ласощі, що асоціюються з літом, та чи всі вони однакові?

Найперша і головна відмінність від звичного нам морозива – це повітря. Індустріальний виробник наповнює морозиво великою кількістю повітря і за рахунок цього втрачаються смакові якості. Ви фактично платите за повітря.

Зверніть увагу як тане джелато, перетворюючись в рідину а не в піну. Це свідчить про невелику кількість повітря в складі.

Морозиво - ласощі, що асоціюються з літом, та чи всі вони однакові?

Для приготування джелато потрібно чимало різноманітної техніки:

  • Професійний пастеризатор, в якому готується суміш;

  • Фризер, який збиває, охолоджує і надає морозиву пухкої текстури;

  • 4 холодильники – це морозильна камера з температурою -20, для тривалого зберігання; шоковий морозильник, який використовується відразу після приготування суміші; звичайний холодильник -4 +4, в якому зберігаються продукти для приготування морозива; спеціальна вітрина, в якій зберігається приготоване морозиво.

  • Для України це досить новий дизайн тому, що морозива взагалі не видно. Воно знаходиться в середині і закривається спеціальними кришками. Саме через це до продукту мінімально потрапляє повітря і морозиво зберігається за постійної температури по всій площі ємності. Така вітрина дуже популярна в Італії бо довше зберігає морозиво.

В Джелатерії використовують новітнє італійське обладнання. Таке ж обладнання, до речі, використовують в мережі Макдональдс в усьому світі. Ці технології дозволяють швидко приготувати крафтове морозиво в невеликій кількості аби воно завжди було свіже і якісне.

Ще одне ноу-хау – це використання спеціальної лопатки. Вона відрізняється від звичної, адже у нас в Україні звикли до ложок, які «накручують» кульку. Такими лопатками користуються продавці в Італії, ними зручно наповнювати морозивом спеціальний стаканчик «коппета».

Морозиво - ласощі, що асоціюються з літом, та чи всі вони однакові?

Наразі можна скуштувати десь близько 50 різних смаків. Є постійні, а є, звичайно, і сезонні фрукти і ягоди. Нещодавно почали готувати абрикосове морозиво, взимку готували з хурми.

Один з найпопулярніших смаків не лише в Обухові, а й у всьому світі – фісташка, завдяки своєму ніжному і яскравому горіховому смаку. Він трішки солоний і трішки солодкий водночас.

  • Одне з найчастіших питань наших відвідувачів: чому фісташкове морозиво не яскраво-зелене?

Ми купуємо справжню сицилійську фісташку і вона, можна сказати, гірчичного кольору. В поєднанні з вершковою базою, морозиво стає легкого молочно-гірчичного кольору. Скоріш за все, яскраво-зеленого кольору морозиву надають харчові барвники а ми їх не використовуємо. Часто експериментуємо – готуємо кілька видів джелато з фісташкою, іноді додаємо шоколад, іноді малиновий соус.

Найпопулярніший літній смак будь-якого морозива в Джелатерії – це лохина. Особливо з неї популярний сорбет, він має високий вміст ягоди, насичений смак і яскраво-бордовий колір. Готують його з місцевої лохини, яка вирощується в Обухівському районі.

  • Наші відвідувачі говорять, що куштуючи сорбет вони ніби споживають саму ягоду. Також, відкриттям стало наше морозиво «Наполеон», в яке ми додали шматочки лохини і воно дуже сподобалось клієнтам. Тому це джелато завжди є в асортименті.

Полуниця дуже популярний смак і не лише в Україні. Ще диня і манго.

З незвичних смаків у Джелатерії можна спробувати: груша/горгонзола. Останнім часом готують з різноманітними солоними сирами, наприклад: чізкейк із сиром «Філадельфія», Дор-блю з лохиною.

Сорбети

В Джелатерії можна скуштувати освіжаючі сорбети, цей десерт не містить молочних продуктів і підходить людям з алергією або тим, хто слідкує за фігурою.

  • В складі сорбету 50% ягід. Це достатня кількість аби відчути саме смак ягід а не замороженого соку. В цьому його відмінність від замороженого льоду, який ми бачимо в магазинах – у його приготуванні використовуються саме свіжі ягоди, фрукти або пюре.

Поласувати знаменитим італійським морозивом можна:

  • Безпосередньо в Джелатерії на Сосновому, тут завжди представлено 10 видів різноманітних смаків;

  • В піцерії «Смачна піца» на Піщаній, там щодня понад 10 смаків джелато;

  • Джелатомобіль на площі біля БК на Піщаній, там представлено 12 видів морозива і сорбетів;

  • В місті Українка в кав’ярні «Мама соffe»;

  • В Козині в кондитерській Tasty Hours.

***

А у відео дивіться як ми готували фісташкове джелато з використанням пасти із сицилійської фісташки.

Для цього взяли вершкову базу, приготовану у пастеризаторі з молока, вершків, різноманітних цукрів. Ще додали ваніль і камедь ріжкового дерева, що є натуральним загущувачем, який використовується в харчовій промисловості.

А ви вже куштували джелато? Спробуйте, встояти перед такою смакотою просто нереально!



Source link