Монети спеціальной серії “Збройні Сили Україниˮ номіналом 10 гривень стануть обіговими

image
25 Липня 2022, 17:36
Поділитися:

25 липня 2022 г. 17:25

Національний банк України вирішив використовувати пам’ятні монети спеціальних випусків серії “Збройні Сили Україниˮ номіналом 10 гривень під час готівкових розрахунків, як обігові монети.

Про це KВ стало відомо з повідомлення Генштаба ЗСУ.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Таке рішення Національний банк ухвалив, зважаючи на численні побажання громадян щодо вільного обігу та підвищення доступності таких монет, а також щоб підкреслити ключову роль Збройних Сил України у захисті незалежності нашої держави”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що усі пам’ятні монети спеціальних випусків передаватимуться банкам та СІТ-компаніям для подальшого видавання клієнтам та/або приймання від клієнтів як звичайні обігові монети номіналом 10 гривень.

Реалізація таких монет, як нумізматичної продукції банками-дистриб’юторами не здійснюватиметься.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зокрема, зараз йдеться про такі пам’ятні монети:

Сили спеціальних операцій Збройних Сил України;
Військово-морські Сили Збройних Сил України;
Сухопутні війська Збройних Сил України;
Збройні Сили України;
Десантно-штурмові війська Збройних Сил України;
Державна прикордонна служба України;
День пам’яті полеглих захисників України;
Повітряні Сили Збройних Сил України;
Учасникам бойових дій на території інших держав;
КрАЗ-6322 “Солдатˮ;
На варті життя (присвячується військовим медикам);
100-річчя створення Українського військово-морського флоту;
День українського добровольця;
Захисникам Донецького аеропорту.

“Цю серію пам’ятних монет спеціального випуску Національний банк започаткував у 2018 році. Вона вже налічує 14 пам’ятних монет, першою з яких стала монета, присвячена захисникам Донецького аеропорту. Кожна з монет передбачала мільйонний тираж виготовлення. Нині Національний банк має близько 5,5 млн штук таких монет для підкріплення банків та СІТ-компаній для можливості касового обслуговування ними клієнтів”, – йдеться у повідомленні.

У майбутньому Національний банк планує розширювати тиражі та кількість серій обігових пам’ятних монет і випускати їх в обіг кілька разів на рік відповідно до міжнародної практики.

Як і усі інші монети України, ці монети будуть обов’язковими до приймання без будь-яких обмежень за їхнім номіналом для всіх видів платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для грошових переказів. Так банки, СІТ-компанії та торговельні установи отримають більше обігових монет для забезпечення готівкових операцій (зокрема приймання платежів, розрахунків у торговельній мережі), а українці зможуть розраховуватися новими цікавими та символічними монетами або, за бажанням, поповнювати ними свої колекції.

Довідка: Пам’ятні монети спеціальних випусків із серії “Збройні Сили Україниˮ мають номінал 10 гривень і виготовлені з недорогоцінного сплаву на основі цинку з покривом нікелем. Категорія якості карбування – “анциркулейтедˮ, маса – 12,4 г, діаметр – 30,0 мм. Гурт монет – рифлений. Тираж кожної монети – 1 000 000 шт.

Читайте: Нацбанк випустив нову монету, присвячену українським бійцям Сили спеціальних операцій ЗСУ (відео)

Фото: Генштаба ЗСУ

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона